Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Schneider Electric IT Advisor adatközpontok ügyfél terület kezelése (Colocation)

Az adatközponti rendszerek működtetésénél nem csak a vállalatunk számára végzett szolgáltatásról beszélhetünk. Hanem ügyfelek számára végzett szolgáltatásról is, jellemzően az infrastruktúra szolgáltatások és terület bérbeadásáról beszélünk. A bérlők igénybe vehetnek egy egész géptermet, egy ketreccel (cage) elkerített területet a gépteremben, vagy csak egy zárható rack szerkényt.

Az IT Advisor szoftverben lehetőség van ezen területeket kiosztani, ügyfelekhez rendelni.

A szoftver segítségével magasabb szolgáltatási szintet biztosíthatunk az ügyfelek részére. Az IT Advisor portálon keresztül az ügyfél láthatja az általa bérelt terület digitális megjelenését. Az elhelyezett rack szekrényt berendezheti. Az ügyfél ennek köszönhetően szerver szinten láthatja az általa bérelt területet.

A Tenant Portál segítségével információk oszthatóak meg az ügyfelekkel az általuk bérelt területről. Az ügyfelek bejelentkezhetnek a számunkra létrehozott felhasználói adatokkal a portálra. Kezelhetik az ott elhelyezett eszközöket (Szerverek, switchek, informatikai eszközök), kezelhetik a területhez tartozó jogosultságokat (létrehozhatnak új felhasználói fiókokat).

Az előzetesen felépített géptermi modell területeit hozzárendelhetjük az előzetesen létrehozott ügyfelekhez. Első lépés, hogy csatlakoztatjuk az ügyfelek nyilvántartására szolgáló szoftvert az IT Advisor gépterem üzemeltetést segítő szoftverhez. Ha nem áll rendelkezésre ilyen központi adatbázis, akkor manuálisan is létrehozhatjuk az ügyfél jogosultságokat, melyeket aktiválhatunk a portálon.

Böngészőben megnyitjuk az alábbi hivatkozást.

https://<ITA IP-address>/api/current/docs/index.html

Ezután megkeressük a customers -> POST szekciót, kitöltjük a megfelelő adatokat és a Try it out gombra kattintva létrehozzuk az ügyfél fiókot.

Adminisztrációs felületre belépve az ügyfelek kezelésre szolgáló résznél aktiválhatjuk az új ügyfél fiókokat. Ehhez nem kell mást tenni, mint megkeresni az előzetesen megadott adatok alapján az új még nem aktivált ügyfél fiókot. A aktiválás során a hozzáférési szintet beállítjuk és az ügyfél számára kiküldésre kerül egy üzenet, melyben megtalálja az első belépés során használandó felhasználó nevét és az egyszer használatos jelszót. A kiküldésre kerülő emailnél ne felejtsük el kitölteni a tenant portál elérhetőségét. Ennek hiányában nem kapja meg az ügyfél az ügyfélportál elérésére szolgáló weboldal címét.

Aktiválás után az ügyfél be tud lépni a portál felületére, de még nem foga látni a számára kijelölt területet, rack szekrényeket, eszközöket. Ehhez az IT Advisor tervező részénél hozzá kell rendelni a területet a megfelelő ügyfélhez. A felépített adatközponti modellben az ügyfél hozzárendelését a megfelelő területhez, az adott területet érintő alapbeállításoknál végezhetjük el. Az előzetesen létrehozott és aktivált ügyfél megjelenik a kiválasztható ügyfelek között. Ha előzetesen nem hoztuk létre az ügyfelet, vagy nem csatlakoztattuk az ügyfél nyilvántartó rendszerhez, akkor nem fog megjeleni a listában.  

it_advisor_customer_information_settings.png

A beállítások elvégzése után, az ügyfél a tenant portálon keresztül igénybe veheti az általa bérelt területet és a digitális modellt felépítheti a saját rendszer kialakításának megfelelően. Így a valóságban kiépítésre kerülő rendszeréről, vagy kiépített rendszerről valós képet kaphat az IT Advisor modellen keresztül. Az ügyfél portálon keresztüli rendszer kiépítés korlátozva van a rack szekrények szintjére. Az előzetesen kiépített adatközponti modellben tudnak dolgozni, tehát a rack szekrényben elhelyezett PDU energiaellátásának és útvonalkiépítésére nincsen jogosultságuk, hiszen ezen rendszerekhez az ügyfeleknek már nincsen hozzáférésük. Az ügyfél a rack szekrények energia fogyasztását, informatikai csatlakozását és az elhelyezésre kerülő eszközök paramétereinek információit láthatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr9716569526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása