Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Ingyenes infrastruktúra felügyeleti szoftver (Zabbix)

Adatközpontokban használatos felügyeleti megoldások közül a Zabbix Linux alapú szoftvere ingyenes megoldást kínál a kritikus infrastruktúra monitorozására. 2005 óta fejlesztik a szoftvert, mely nyílt forráskóddal rendelkezik és ingyenesen rendelkezésre biztosítják korlátozás nélkül. A Zabbix olyan szoftver, amely figyeli a hálózat számos paraméterét, valamint a szerverek állapotát és integritását. Elsősorban szerver és hálózati monitorozásra van fejlesztve, de SNMP kommunikációs funkciójának köszönhetően integrálhatóak a szünetmentes berendezések, PDU-k, DC töltők és egyéb SNMP kommunikációval rendelkező infrastruktúra elemek.

A Zabbix cég üzleti modellje nem a szoftver eladásra épül, hanem oktatásokon és a támogató szolgáltatásokon keresztül épül fel. Konzultáció, távsegítség, egyedi fejlesztések, template készítések, frissítés, integrációs szolgáltatások stb.

zabbix_dashboard.png

A Zabbix szoftver telepítését követően, egy teszt erejéig egy APC UPS berendezést integrálunk a Zabbix rendszerbe. Egy két kép segítségével könnyen áttekinthetjük, hogy milyen funkcionalitást kínál számunkra a Zabbix szoftverre adatközponti infrastruktúra hardver elemeinek felügyelete során. A szünetmentes berendezés integrálása viszonylag könnyen megoldható, Zabbix a közösség tagjai, akik elkészítették az integráláshoz szükséges sablonokat megosztják egymással. Ennek telepítést követőn monitorozhatjuk is az UPS berendezést.

zabbix_latest_data.png

Megjelennek a mérési adatok a szünetmentes berendezésről, akár grafikonon is megjelenítve. A sablonban beállított riport kritériumok is hasznos információval szolgálnak a rendszer eseményekkel kapcsolatos hibák rendszerességéről. Sokat segítve a problémás események felderítésében és minimalizálásában.

A Zabbix sablonban beállított riasztási események és szintek könnyen módosítható.

Térképes megjelenítése elsősorban IT hálózati megjelenítésre lett optimalizálva hálózati kapcsolatok megjelenítésére.
zabbix_mpas.png

 

Előnyök:

  • Nyílt forráskód, ingyenes.
  • Skálázható működési környezet, a rendszer kiépítésének megfelelően.
  • Nincsen korlátozása a monitorozott eszközök számának.
  • Gyártó független rendszer, számos funkcióval.
  • A Zabbix rugalmas értesítési mechanizmust használ, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyakorlatilag bármilyen eseményre beállítsák az e-mail alapú riasztásokat.

Hátrányok:

  • Telepítéshez és üzemeltetéséhez komoly szakértelem szükséges.
  • Magyar felülettel nem rendelkezik.
  • Ha az üzemeltető személyzet nem rendelkezik megfelelő hozzáértéssel, akkor minden módosításhoz szolgáltatást kell igény bevenni a szoftverhez értő személytől.
  • Felügyeletbe integrálásra kerülő eszközök működésének mélyebb ismerete szükséges.
  • Nem specifikusan DCIM (Data Center Infrastructure Management) szoftvernek lett fejlesztve.

 

Összességben elmondható, hogy egy nagyon jól konfigurálható számos funkcióval rendelkező szoftver. Ha ingyenes szoftvert szeretnénk az eszközeink monitorozására, akkor egy jó megoldás lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr9316437336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása