Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Hőkamera, hőkép elemzés az adatközpontban

A hőkamerák alkalmazása sok esetben képes megmutatni az emberi szem számára láthatatlan dolgokat.

Hasznos lehet az alkalmazásuk az adatközponti környezetben is, elsősorban az infrastruktúra elemek vizsgálatánál.

Leggyakrabban a villamos rendszerek és elektromos csatlakozások vizsgálatára használják.

A rendellenesen melegedő kötések később meghibásodáshoz, áramszünethez, szolgáltatás kieséshez vezethetnek. Rosszabb esetben a melegedő kötés füstölni, égni kezdhet melyet bejelezhet a gépteremben üzemelő tűzjelző rendszer, oltórendszer megléte esetén elindíthatja a tűzoltó rendszert.

Adatközponti területeken ezért is fontos a megelőző karbantartások elvégzése, hogy a folyamatos szolgáltatás fenntartható legyen.

A hőkamerák alkalmazása nem bonyolult, azért némi odafigyelést és gyakorlatot igényel. Fontos, hogy az alapbeállítások elvégzése után a környezeti és terhelési viszonyok figyelembevételével használjuk a készüléket.

 keses_biztositek_3_hideg_meleg.jpg

A hőkép elemzéshez sokat hozzátesznek a szoftverek elemző képességei, a durva melegedések látható a hőkamera kijelzőjén keresztül is, de a részletesebb elemzéshez mindenképpen szükséges a szoftverek alkalmazása.

A helyszíni vizsgálatok során fontos a kamera megfelelő beállítása. Igaz utólag szoftveresen sok érték módosítható. A hőkamerás munkáim során a Testo 882 Sztenderd objektív 32° készüléket használom. Ezen készülék nem rendelkezik automata fókusz funkcióval, így kifejezetten fontos a megfelelő beállítása. A hőkamerákkal vigyázni kell, hogy ne haladjuk meg az adatlapján meghatározott maximális hőmérsékleti értékeket, mert károsodhat a hőkamera. Amit még érdemes beállítani, hogy aktiváljuk a hőmérsékleti értékek automatikus kijelzését a kijelzőn, segítve ezzel a munkánkat, hogy melyen területeket kell kiemelten vizsgálni.

Szabványban meghatározott, hogy a különböző vezetékek milyen mértékben terhelhető a hőmérsékleti oldalról. A jobban terhelt áramkörök jobban melegednek. Viszont mindig az aktuális viszonyoknak megfelelően értelmezzük, elemezzük a hőképeket. Tehát lehet, hogy a szabvány szerint még megfelelő a hőmérsékleti értéke, de a helyi viszonyokat és az eszköz ismeretét figyelembevéve megállapítható, hogy nem megfelelően működik a készülék, vagy elektromos kialakítás.

Adatközponti infrastruktúra jellemző résztvevője a diesel aggregátor berendezések. Melyek szintén a villamos rendszerek részét képzik. Ezen berendezések egy diesel motor és egy generátor összekapcsolása segítségével képes villamos energiát termelni. Abban az esetben ha az áramszolgáltatói oldalon valamilyen kiesés következtében nem érkezik villamos energia az adatközpontba, akkor a diesel generátorok szolgáltatják a villamos energiát a szünetmentes berendezések és a klíma és egyéb géptermi infrastruktúra részére.

A generátorok rendelkeznek előfűtéssel az esetek nagy részében. Melynek szerepe, hogy mindig melegen tartsa a motor, hogy a hidegebb időjárási viszonyok esetén is el tudjon indulni a szükség áramforrás. Ezen előfűtések hatékonyságát is lehet vizsgálni a hőkamerákkal. Régebb óta működő aggregátoroknál előfordul hiba az előfűtő rendszer meghibásodása, mely a meleg vizet keringeti a motorban amikor az nem üzemel.  A hőkamerával vizsgálható a működő generátor az üzemi hőmérsékleti viszonyok között.

A blog témája elsősorban a géptermi felügyeleti rendszerek, ahol fontosabb mért értékek közé tartozik hőmérséklet viszonyok figyelése, monitorozása, kontrolálása. Erre a feladatra a telepített hőmérséklet szenzorokat alkalmazzuk, vagy a mobil mérő eszközöket. Az infrastruktúra elemek nagy része rendelkezik beépített hőmérséklet érzékelővel, melyek értékeit is könnyen bevonhatjuk a felügyeleti rendszerbe. Általánosságban elmondható, hogy a hűtés fontos eleme az adatközpontoknak. Biztonságos üzemelés és villamos energiafelhasználás szempontjából egyaránt.

Hőkamerák segítségével vizsgálhatjuk ezeket a jellemzőket is, igaz a fenti módszerrel sok esetben egyszerűbb és folyamatosabb kontrollt alakíthatunk ki.

Gyakori hiba:

  • A nem megfelelően kialakított áramlási viszonyok. Keveredő hideg és meleg levegő. A szerverek a másik szerver által kifúlt meleg levegőt szívják be. (Takaró lapok alkalmazása.)
  • Álpadló alá befújt hideg levegő nem megfelelő helyen jut a szerverekhez. Gyakori, hogy a levegő útját akadályozzák az álpadló alá berakott számos egymást keresztező vezetékek.
  • A rack szekrényekben nem megfelelően kialakított kábel menedzsment. A szerverek hideg levegő beszívásának és meleg levegő kifújásának akadályozása kábelek és nem megfelelő beépítéssel.

Megfelelően kialakított hatékony hűtéssel jelentős energiamegtakarítás érhető el.

Ha már ennyit foglalkoztunk a hőkamerással, akkor érdekesség képen nézzük meg, hogy lakossági felhasználásban is milyen hasznos tud lenni.

  • Látható egy hajszárító csatlakozójának kialakuló sérülése. A törésgátlók végénél szokott jellemzően eltörni a vezeték. A hőkamera képén kivehető, hogy mennyire melegedik ez a pont.
  • Panel lakás elfedett villanyszerelői kötődoboz melegedése. A hőkamera megkönnyíti a hibahely behatárolását és felderítését. Sok régi villanyszereléssel rendelkező lakásban, ha nem lett elvégezve a villamos hálózat felújítsa érdemes lenne legalább egy ilyen vizsgálat elvégzése. Természetesen a felújítás a javasolt eljárás, de a durva hibákra lakástűz kialakulása előtt felhívhatja figyelmünket. (Alulméretezett régi alumínium vezetékek, rossz és régi kötések)
  • Családi ház belső felújítása során talált elfedett melegedő kötés, ahol a merev és sodrott villamos vezetők egymáshoz kötése nem volt megfelelő. (Egymásra voltak tekerve és szigetelőszalaggal rögzítve.)

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr416481322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása