Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Adatközponti felügyelet APC NetBotz Rack Monitor 750 (NBRK0750)

Schneider Electric legújabb generációs adatközponti felügyeleti eszköze az APC NETBOTZ 750. Ez a berendezés is teljesen kompatibilis a Data Center Expert felülgyeleti szoftverrel. Megjelenése mind a külső és belső tartalmat tekintve teljesen megújult.

netbotz_750_front.png

 

Az eszköz a szokásos 1 unit nagyságú helyigénnyel rendelkezik a rack szekrényben. Előlapján található a hálózati csatlakozás mellett egy kapcsolható kimenet. Melynek terhelhetősége 10A. Ezt a kimenetet eseményekhez kapcsolatan vezérelhetjük.

Két Leak Rope csatlakozó felülettel rendelkezik a NetBotz 750 eszköz. Ennek segítségével már két független vízérzékelő kötél hálózatot építhetünk a szokásos NBES0308 szenzorok segítségével.

Integrált rack hozzáférési pont is helyet kapott a berendezés előlapján. Ezen funkció segítségével a rack szekrények ajtajára nyitásérzékelőket szerelhetünk. A kilincs szerkezetet kicserélve pedig mágneskártya segítségével nyithatjuk vagy zárhatjuk a rack szekrényt. (Ha a kártya jogosultsága konfigurálva van az eszközben)

Wireless eszköz csatlakoztatása a beépített vezetéknélküli kommunikációnak köszönhetően könnyen megoldható. Így a szenzor hálózat kiépítésének költségét és nehézségét megspórolva gyorsan telepíthetünk hőmérő hálózattokat a géptermi környezetbe.

Továbbá relé kimenetek, 4-20 mA bemenetek is megtalálhatóak az előlapon.

netbotz_front_2.png

Az üzembe helyezés során használhatjuk a csomagoláshoz mellékelt USB konzol kábelt, vagy hálózaton keresztül is konfigurálhatjuk.

A soros kommunikációs kapcsolat használatához a következő paramétereket használjuk.

  • 115 200 baud
  • 8 data bits
  • no parity
  • 1 stop bit
  • no flow control

A belépést követően szükséges megváltoztatni az alap root jelszót. Ezután beállíthatjuk a későbbiekben használni kívánt IP paramétereket. A beállítások elvégzése elkezdhetjük a beépített webszerver segítségével a NetBotz eszköz konfigurálását.

 netbotz_750_login_screen.png

Belépéshez a következő paramétereket használhatjuk az első bejelentkezést követően. 

Felhasználónév: superuser

Jelszó: superuser

A belépést követően kötelező jelleggel meg kell változtatni a jelszót. 

A beállítások menüben beállíthatjuk a NetBotz 750 rendszer általános funkció beállításait. 

 

Az alapbeállítások elvégzése után elkezdhetjük csatlakoztatni a kiegészítő szenzor podokat és a szenzorokat. A POD-ok csatlakoztatásakor a már régebbi rendszereknél megismert módon járjunk el. Egyesével csatlakoztassuk az A-link vonalhoz a bővítő modulokat, amíg azok kijelzőjén meg nem jelennek az azonosító számok, egymást követő sorrendben.

A kiegészítő modulok és szenzorok csatlakoztatása után módosíthatjuk az elnevezésüket, ennek segítségével könnyebben azonosíthatjuk a hozzájuk rendelt funkciókat.

Az eddigi NetBotz rendszerektől eltérően a szenzor funkciókhoz rendelt beállításokat nem az egyes szenzoroknál találjuk, hanem a beállítások résznél konfigurálhatjuk a már felvett és elnevezett szenzorokat. Hasznos funkció, hogy csoportos konfiguráció is elvégezhető. Így nem kell egyesével beállítani például, hogy minden száraz kontaktus érzékelő alaphelyzetben zárt állapotot figyeljen és ennek megváltozása esetén milyen szintű figyelmeztetést adjon.

Újdonság a szenzorok előre definiált értékein is az új NetBotz 750 berendezésben. Így csatlakoztatásuk után egyből használhatóak az előre beállított határértékek és funkciók figyelembevételével. A felhasználói kézikönyvben megtalálható ezek részletes leírása.

A NetBotz 750 rendszer konfigurálását követően, ha szeretnénk csatlakoztathatjuk a DCE rendszerhez.

 

Természetesen ez a rendszer is képes önállóan ellátni a felügyeleti funkciót a telepített adatközponti területen. A Data Center Expert csatlakoztatása megnöveli a funkciók használatának lehetőségeit.

A DCE telepítése során az alábbi leírás lehet segítségünkre.

NetBotz 750 telepítése Data Center Expert rendszerbe. 

A leírás segítségünkre lesz a certifikátok telepítésében és a megfelelő eszköz illesztésben. Ennek során szükségünk lesz a kommunikációs portok és hozzáférési azonosítókra testre szabására.

NetBotz 750 készülék alaphelyzetbe állításához a böngészősávba írjuk be az alábbiakat.

<eszköz IP címe>/rest/appliance/resetconfig

példa: 192.168.0.1/rest/appliance/resetconfig

 

Ha nem ismert a NetBotz 750 IP címe, akkor lehetőségünk van konzol porton keresztül visszaállítani az alap root jelszót és újra konfigurálni az IP cím tartományokat.

Ehhez nem kell mást tennünk mint a cikk elején bemutatott módon csatlakozni egy USB-A – USB-B kábel segítségével a NetBotz rendszerhez egy terminál program segítségével.

Csatlakoztassuk a tápfeszültséget az eszközhöz, majd azonnal kapcsolódjunk újra a terminál program segítségével.

A következő parancsokat írjuk be:

  • env set resetpwd true
  • env save
  • boot

Várjunk meg a rendszer újra indulását.

Lépjünk be az alap Root felhazsnálóval, megváltoztatva a jelszót.

Újra vegyük el a tápot az eszköztől és csatlakoztassuk újra. 5 másodperc múlva újra lépjünk be és gépeljük be a következő parancsokat.

  • env set resetpwd false
  • env save
  • boot

Várjuk meg amíg újra indul a rendszer.

Az utolsó parancssorok begépelésének elmulasztása esetén a rendszer minden újra indulása esetén törölni fogja a root jelszót.  

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr9016228648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása