Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Adatközponti felügyelet APC NetBotz 250 (NBRK0250)

Az NetBotz 250 (NBRK0250) az APC By Schneider Electric viszonylag egy újabb generációs géptermi felügyeleti eszköze. A régebbi tervezésű NetBotz rendszerekhez képest az első szembetűnő különbség, hogy ezen felügyeleti rendszer konfigurálásához nem kell használnunk az Advanced View szoftver, hiszen minden beállítási feladatot a beépített weboldalon keresztül végezhetünk el. 

netbotz_250_front_view.jpg

A NetBotz felügyeleti család szenzorjaival és bővítő moduljaival kompatibilis, tehát azoknak a már ismert jellemzőikkel építhetjük ki a géptermi, vagy kis szerverszobai felügyeletünket. 

A másik jelentős különbség a Data Center Expert rendszerrel való kompatibilis.

Az eddigi NetBotz rendszerek különálló felügyeleti rendszerként is teljes körűen alkalmazhatóak voltak, ennek viszont egyfajta hátránya is jelentkezett a DCE rendszerbe integráláskor. Ez ott jelentkezett, hogy a DCE felügyeletben kialakított értesítéseket, eszkalációs listákat, szabályokat (notification policy) ugyanúgy fel kellett építeni a NetBotz rendszerekben. Ha később ezen változtatunk, akkor könnyű elfelejtkezni a sok csatlakoztatott, felügyelt eszköz között a NetBotz rendszerről. 

Az ügyfeleknek ezért is mondtam ezen rendszerekkel kapcsolatban, hogy felügyelet a felügyeleten belül. (Ez természetesen csak Data Center Expertbe integrált felügyeleti rendszer építésénél érvényes.)

Az új NetBotz 250 SNMP eszközként jelenik meg a DCE rendszerben, így teljes körűen konfigurálható és integrálható az értesítési és eszkalációs listákba. 

 

Következőkben nézzünk, hogy mely funkciókra nem alkalmas a géptermi felügyeleti rendszerünk kiépítésénél a NetBotz 250 berendezés. 

  • Vízbetörés érzékelő port hiánya, tehát vízbetörés érzékelő szalag lefektetése és felügyeletbe bevonása nem lehetséges ezen eszközzel. (Leak rope)
  • A NetBotz 250 rendszerben beépített ajtónyitás port van 2 darab ajtónak. (Ajtó nyitás érzékelő és kilincs szerkezetnek) NBES0312 és NBES0313 ajtónyitás érzékelők nem támogatottak.
  • Helyiség érzékelő szenzor pod csatlakoztatása sem támogatott A-link vonalon keresztül. (NBPD0155 - Room Sensor Pod 155)
  • 4-20mA szenzorok csatlakoztatása sem lehetséges a rendszerhez. Nincsen beépített rendszer a szenzorok csatlakoztatására és nem csatlakoztatható a 4-20mA bővítő modul. (NBPD0129 - 4-20mA Sensor Pod)
  • NetBotz rendszerek által támogatott kamera rendszerek kezelésére sem alkalmas az eszköz. (USB kamerás és IP alapú kamera rendszerek) 

Milyen szenzorok csatlakoztathatóak a NetBotz 250 rendszerhez? 

Bővítő modulok száma 6 db lehet maximálisan. (APC NetBotz Sensor Pod - NBPD0150 / NBPD0155)

Univerzális szenzorokból 42 darab csatlakoztatható a NetBotz 250 rendszerhez maximálisan.

A berendezésen ezen kívül megtalálható egy relé kimenet, melynek segítségével 12VDC vagy 24 VDC feszültségű rendszert vezérelhetünk 75 mA áramkorlátig. 

A NetBotz 250 előlapján található soros vonali RS485 csatlakozó port is, melynek segítségével MODBUS protokoll segítségével csatlakoztathatjuk külső épületfelügyeleti rendszerhez. 


Ebből a kis felsorolásból is látható, hogy számos előnye és hátránya mellett ez egy belépő szintű géptermi felügyeleti rendszer. Rack helyiségek, kisebb szerverszobák felügyeletére jó megoldás lehet. A tervezésnél a beépítendő szenzor funkciók ismeretében megfelelő döntést hozhatunk alkalmazásáról. 

Mi található a csomagban?

netbotz_250_inventory.JPG

  1. NetBotz 250
  2. USB koordinátor
  3. Tápkábel EU szabvány
  4. Tápkábel 
  5. Lezáró ellenállások
  6. Kábel rögzítő
  7. kötegelők
  8. Rögzítő fülek
  9. A-Link buszvonal lezáró 
  10. Csavarok rögzítő fülekhez
  • Nem szerepel a képen USB A - USB mini konfiguráláshoz kábel.
  • Kombinált hőmérő (APC AP9335TH) 1db, kombinált hőmérőhöz szokásos rögzítő elemek
  • Vezeték nélküli hőmérő (Wireless Temperature Sensor (NBWS100T) 1db. Hozzájáró rögzítő elemekkel.  

 

Mennyi garanciával rendelkezik alapesetben a APC NetBotz 250?

2 éves javítási vagy cseregarancia.

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr4214893174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása