Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Rack szekrény hozzáférés korlátozás

A rack szekrények zárásának, hozzáférés korlátozásának számos módja létezik. A legtöbb rack szerkény rendelkezik zárható kulcs szerkezettel. A kulcs segítségél zárható az első és a hátsó ajtó. A komolyabb rack szekrényeken az oldallapok gyorscsatlakozók segítségével vannak rögzítve, melyek biztosítása kulcsos zárral vannak megoldva.

rack_szereny_hozzaferes_kartya_2.png

Miért is lehet szükség a rack szekrény zárására?

A rack szekrények a legkülönbözőbb helyeken lehetnek elhelyezve. A biztonság fokozása céljából szükséges lehet a kritikus rendszerekhez történő hozzáférés korlátozásának növelésére. A rack szekrény el lehet helyezve saját adatközpontban, bérelt területen, vagy olyan rack helyiségben, ahol többen hozzáféréssel rendelkeznek, hogy belépjenek a helyiségbe.

A legegyszerűbb módszer a rack szekrények zárására a kulcsos megoldás alkalmazása, azzal tisztában kell lenni, hogy ezek általában egyen kulcsok. Tehát a gyártók tipizált kulcsokat használnak. Ez azt jelenti, hogy például az APC rack szekrények mindegyike nyitható a gyártó által a rack szekrényhez adott kulccsal.

A következő megoldás, a rack szekrény zárására szolgáló zárbetétek kicserélése egyedi zárszerkezetre. Így a rack szekrénytartalmához csak az egyedi kulccsal lehetséges. Ha már erre a szintre lépünk, akkor érdemes lehet nyitásérzékelők felszerelése a rack szekrény első és hátsó ajtajára. Ezeket a szenzorokat beköthetjük a felügyeleti rendszerünkbe, így értesülünk a rack szekrény ajtajának kinyitásáról. Erre a feladatra megoldás lehet az APC NetBotz rendszerei és NetBotz nyitásérékelő szenzorok. A nyitásérzékelő szenzorok segítenek abban is, hogy ha a tervezett munka a rack szekrényben elvégzésre került ne felejtsük el visszazárni őket. A felügyeleti jelzések segítségével logolásra is kerül, hogy mikor és mennyire időre voltak nyitva a szekrények.

Létező módszer még, hogy a meglévő rack szekrény köré építenek egy rácsos szerkezetű keretet, ahol a hátsó és első ajtó elé elhelyezett vasrudakat nyithatjuk kulccsal.

A következő szint a rack szekrények nyitása és vezérlése digitális módon. Ez a hétköznapi életben a leggyakrabban a mágneskártyás nyitásvezérléssel szokták megoldani. Vannak olyan helyszínek, ahol minden egyes rack szekrényre szerelnek egy mágneskártya olvasó terminált és egy mágneszárat a rack szekrény belső felére. Ezeket a terminálokat bekötik az épület központi rendszerébe és a kártyajogosultságokat összekötik a hozzáféréssel rendelkező személyekkel. Így megoldott a rack szekrény nyitása és zárása mágneskártyák segítségével. Az ajtónyitás érzékelők alkalmazása ebben az esetben is érdemes.

Gyártóspecifikus megoldások is léteznek a rack szekrények hozzáférés korlátozására és nyitás vezérlésére. A gyártóspecifikus megoldások beszerelése egyszerű a gyártó saját termékeibe, hiszen a rögzítési lyukak előre ki vannak alakítva és a zár szerkezetek is illeszkednek. A NetBotz rendszer régóta kínálnak rack szekrény hozzáférés megoldásokat. Régebben külön egység volt a rack hozzáférés vezérlésre, melyet minden egyes rack szekrénybe be kellett szerelni. Az 1U helyett elfoglaló vezérlő egység lettek csatlakoztatva a nyitás érzékelők és az ajtó kilincsek. Az rack szekrényeken ki kellett cserélni a zár szerkezetet is, melybe beépített kártyaolvasó terminál volt.

Az újabb generációs rack szekrény nyitás vezérlés a NetBotz termék család újabb tagjaiban magtalálható. Így a szokásos szenzorok mellett (kontaktus jelzések, hőmérséklet, páratartalom, víz betörés érzékelés) ajtónyitásvezérlésre is képesek. Az eljárás szinte teljesen megegyező a régebbi termék családdal. Be kell szerelni a nyitásrézékelő szenzorokat. Ki kell cserélni a kilincs szerkezeteket, bekötni a kilincseket is a megfelelő szenzor helyekre. (A kilincsek érzékelik, hogy milyen állapotban vannak. Nyitva vagy zárva.) Ezeknél a zárszerkezeteknél a mágneskártyát a kilincshez érintve nyitható a rack szekrény.

A NetBotz Rack Access POD 175 modul segítségével további rack szekrényeket és zárszerkezeteket csatlakoztathatunk a központi NetBotz vezérlő rendszerhez. A kommunikációs kapcsolat a NetBotz rendszereknél megszokott A-Link vonalon keresztül zajlik.

A nyitásérzékelők és a kilincsszerkezetek telepítése és felprogramozása után elvégezzük a mágneskártyák és a hozzáférési engedélyek beállítását. Ezek után már lehetőségünk nyílik a rack szekrények távoli vezérlésére. Az APC rack szekrények és a hozzáférés kontroll szerkezetek teljes mértékben kompatibilisek a Data Center Expert programmal, így a rack szekrények nyitása a DCE felügyeleti programból is megvalósítható.

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr8116513142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása