Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Ingyenes Schneider DCIM szoftver (SWDCE)

A kritikus infrastruktúra felügyeletére számos szoftver létezik, ezek közül most a Schneider Electric által gyártott SWDCE (StruxureWare Data Center Expert) program ingyenes változatát nézzük meg és annak korlátozásait.

A felügyeleti szerver virtuális környezetbe telepíthető .ova kiterjesztésű fájl segítségével. (VMware ESXi 6.5.0.)

dce_in_use_1.jpg 

A telepítés előtt le kell tölteni a telepítő fájlt a következő linkről.

StruxureWare Data Center Expert Virtual Machine Trial Software Download

Telepítést követően a beépített web szerver segítségével megnyitjuk a beállított IP cím alapján weboldalt. A belépés az általános apc jelszavakkal történik.

Felhasználói név: apc 

Jelszó: apc

web_interface_1.JPG

A jobb felső sarokban található Download Client link segítségével letöltjük a számunkra megfelelő kliens verziót. 

web_interface_6_download_client.JPG 

A telepítést követően be tudunk lépni a kliens szoftverbe, mely széleskörű konfigurációs, kezelési, riport funkciókat tartalmaz. Általánosságban elmondható, hogy a kliens program szélesebb körű funkcionalitást jelent a géptermi szoftver használatakor. A web böngészőn keresztül elérhető felület általános felügyeleti feladatokra sokszor célszerűbb használni. A felhasználói jelszóhoz kötött felületnek köszönhetően mindenki egyéni Dashboard felületet állíthat be magának. Különböző jogosultságoknak köszönhetően egyénre szabhatjuk a felügyeleti felület megjelenését.

 

A web böngésző felületen megjelenik a kliens szoftverben beállított struktúra, így ugyanazokhoz eszközökhöz és szenzorokhoz férhetünk hozzá mint a kliens szoftverben.

dashboard_main_screen.JPG

 web_interface_2.JPG

 dashboard_temp.JPG

Nézzünk néhány képet a kliens szoftverből is. A DCE szoftver különálló részekre bontja a monitorozás (eszközök listája és térképes megjelenítés), biztonsági felügyelet (kamerák), riasztások (eszkalációs listák, egyéni riasztások konfigurálása, stb.), riport (szenzor adatok elemzés)

dce_in_use_4.jpg

dce_software_pic_15_report.png

 A DCE rendszer központi felügyeletei rendszerek kialakításához jó választás lehet, melyben a gyártó független eszközök felvételének köszönhetően integrálhatjuk a teljes adatközponti infrastruktúra rendszert. (Energiaellátás, hűtés, környezet figyelés, biztonsági funkciók).

 

Valós idejű monitorozásnak köszönhetően folyamatosan kontroll alatt tarthatjuk a kritikus rendszerek működési paramétereit. Egyszerű áttekintő képet kaphatunk a kialakított infrastruktúra rendszerről. Bármely rendszerelemben keletkezett hiba esetén, az eszkalációs folyamatok széleskörű beállításainak köszönhetően gyors beavatkozást követően a leggyakoribb leállást okozó folyamatok megakadályozhatóak, kezelhetőek.

Térképes megjelenítésnek köszönhetően könnyen beazonosíthatóak a beavatkozást kívánó eszközök.

 dce_in_use_3.jpg

dce_in_use_2.jpg

Széleskörű riport készítésű lehetőségeknek köszönhetően, az események elemzése könnyen megoldható.

dce_report.JPG

A riportok elmenthetőek, exportálhatóak a data center expert programból. Ezáltal még szélesebb körű elemzésük lehetséges. Időzítési lehetőségnek köszönhetően könnyen megoldható, hogy a napi hőmérséklet riportokat emailen automatikusan továbbítsa a rendszer.

Előnyök:

 

  • Ha csak 5 darab eszköz felügyeletét szeretnénk megoldani, akkor kiváló megoldás lehet a Schneider által forgalmazott Data Center Expert program. 1 darab kamera megfigyelő egység csatlakoztatása lehetséges. (Ne felejtsük el garanciális és szupport lehetőségeink korlátozottabbak, mint a fizetős verzióban.)
  • Gyártó független felügyeleti rendszer, esetünkben nem csak a Schneider Electric által gyártott termékek felügyelete támogatott, hanem bármely eszköz felügyelete megoldható, melyek rendelkeznek SNMP vagy MODBUS kommunikációs felülettel. 
  • SNMP és MODBUS csatoló felület ennek segítségével mindkét elterjedt kommunikációs formátummal csatlakoztathatjuk az eszközöket a DCE felügyeleti rendszerhez.

Hátrányok:

  • APC szabványú DDF fájlok használata az eszközök csatlakoztatására. DDF fájlok gyártása hivatalosan a Schneider Electric szakemberei által készülnek, melynek jelenlegi állás szerint gyártási ideje hivatalosan 3 hónap is lehet. (sok eszközhöz létező adatbázis segítségével számos eszközhöz tölthetünk le eszköz csatoló definíciós fájlt (DDF).
  • Figyelni kell az elkészült DDF fájlok minőségére, előfordulnak hibás kódolások.
  • SNMP V1 és SNMP V3 formátum támogatása, hátrány hogy csak ezt a két SNMP formátumot támogatja a rendszer.
  • Magyar nyelvű felhasználói felület nem áll rendelkezésre. 

 

Milyen korlátozásokkal rendelkezik az APC oldaláról letölthető DCE adatközponti felügyeleti szoftver?

Egyetlen korlátozás a szoftverben a felügyeletbe illeszthető eszközök száma. 5 db eszköz felvételére van lehetőségünk az ingyenes verzióban. 1 darab kamera csatlakoztatása. Ha szükségünk van további eszközök felvételére akkor kiegészítő licenceket kell vásárolnunk.

Licencek a következő csomagokban vásárolhatóak (eszköz licencek):

  • 25 Node License
  • 100 Node License
  • 500 Node License
  • 1000 Node License

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr2714857560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása