Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Energy University by Schneider Electric

Vészkikapcsolás (Emergency Power Off: Don't Get Caught in the Dark)

Vészkikapcsolás (EPO) egy olyan biztonsági mechanizmus, amelynek célja egy elektromos berendezés vagy egész berendezés helyiségének kikapcsolása vészhelyzetben, a személyzet és a létesítmények védelme érdekében. Az EPO aktiválását igénylő helyzetek közé tartozik a tűz, árvíz, a berendezés túlmelegedése és a személyzet áramütése. Vészhelyzet esetén az egyetlen módszer a teljes helyiség gyors lekapcsolására. Komplex információtechnológiai (IT) környezet esetén különféle lehetőségeket kell szorosan elemezni. Ez a tanfolyam átfogó áttekintést nyújt az UPS rendszereket tartalmazó adatközpontok és kicsi IT-berendezések helyiségeinek felhasználására szolgáló EPO-kapcsolók célja, funkcionalitása, követelményei és szabványai, valamint a legjobb gyakorlatok érdekében.

emergency_power_off_don_t_get_caught_in_the_dark.PNG

Nagy UPS hatékonyság növelése (Enhancing Large UPS Efficiency)

Az energiaforrások szűkössége és költségei miatt az elektromos hatékonyság egyre növekszik
fontos a teljesítménytényező a nagy UPS rendszerek meghatározásában és kiválasztásában. Sajnos a rendszereket meghatározó emberek gyakran nem ismerik fel a fontosabb tényezőket, amelyek növelik a tulajdonos költségeit, mivel a működési hatékonyság nem megfelelően lett figyelembe véve. 

enhancing_large_ups_efficiency.PNG

 

Négy lépés az átfogó energiagazdálkodási cselekvési tervhez (A Four-Step Path to a Comprehensive Energy Management Action Plan)

  1. Energia felhasználás mérés
  2. Alapok rögzítése
  3. Automatizálás
  4. Monitorozás és kontrollálás

a_four-step_path_to_a_comprehensive_energy_management_action_plan.JPG

Az AC és DC energiaelosztás összehasonlítása az adatközpontban (A Comparison of AC and DC Power Distribution in Data Center)

Adatközpontokban a tápegységek DC energiát hasznosítanak ezért régóta foglalkoztatja a hatékonyság növelésével foglalkozó szakembereket. Hiszen az energia átalakítási folyamatok (AC/DC) vesztességgel járnak.

A közelmúltban új javaslatokat tettek a nagyfeszültségű egyenáramú energiaelosztásra. Ezek a módszerek kiküszöbölik a korábbi egyenáramú problémák valamelyikét. Azonban a legújabb nagy hatásfokú AC és DC elosztó architektúrák gyakorlatilag azonos hatékonysággal rendelkeznek, ami arra utal, hogy a DC-alapú architektúrára való áttérés a hatékonyság alapján indokolatlan.

 a_comparison_of_ac_and_dc_power_distribution_in_data_center.JPG

 

Aktív energiahatékonyság a sebességszabályozás használatával (Active Energy Efficiency Using Speed Control)

Motorindítási módszerek, frekvenciaváltók elvei és annak előnyeit. Jelentős energia megtakarítás elérése a fordulatszám szabályozással. Csökkenteni a frekvenciaváltók által generált harmonikus torzítást. 

active_energy_efficiency_using_speed_control.JPG

 

Az adatközpont fizikai infrastruktúrájának áttekintése (An Overview of Data Center Physical Infrastructure)

A megfelelő fizikai infrastruktúra kiépítése nem egyszeri vállalkozás és azt jelenti, hogy rugalmas és az üzleti igények változásakor alkalmazkodó és rugalmasságot teremt. Ezek a dinamikák folyamatosan változnak. Legyen szó akár több megawattos adatközpontról, egy kis LAN helyiségről, akár egy VoIP kapcsolóval felszerelt kis bekötési szekrényről, a berendezéseknek megfelelően kell működnie attól függően, hogy milyen tápellátást, hűtést és fizikai infrastruktúrát támogat. 

 an_overview_of_data_center_physical_infrastructure.JPG

 

Megbízhatóság elemzése az adatközpontban (Analyzing Reliability in the Data Center)

A napi 24 órában, a hét minden napján működő informatikai rendszerek egyre növekvő mértékben támaszkodnak a gyorsan növekvő és fejlődő iparágakra, amely termékeket és szolgáltatásokat kínál. Az ilyen típusú információs szolgáltatások iránti igény most a világ minden üzleti irodájában működik. Sajnos mindenféle esemény, beleértve a hardverhibákat, az emberi hibákat, a környezeti változásokat, a strukturális meghibásodásokat és a külső eseményeket, a váratlan rendszer leállásokhoz lehetőségéhez vezethet.

A modern adatközpontok nem tolerálják a tervezett leállásokat. Az adatközpontok működésének személyzete szembesül az elégtelen fizikai infrastruktúra következtében fellépő állásidők dilemmájával, vagy nagyobb költségekkel jár, ha a szükségesnél több elbocsátást tervez. A célzott megbízhatósági megoldások lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy megfeleljenek az adatközpont egyedi igényeinek, miközben minimalizálják a teljes tulajdonosi költségeket.

Tény, hogy nagyon nagy megbízhatóságot nehéz elérni, és a redundáns hardver csak a válasz része.

 analyzing_reliability_in_the_data_center.JPG

 

Az akkumulátor biztonsága és a környezetvédelmi aggodalmak  (Battery Safety and Environmental Concerns)

Az akkumulátorrendszereket és az akkumulátor helyiségeket számos tűzvédelmi és környezetvédelmi szabvány és szabályzat szabályozza. Ezeknek a kódoknak a megfelelő értelmezése elengedhetetlen az adatközpontok és a hálózati helyiségek tervezéséhez és megvalósításához. Fontos, hogy az adatközpontok tervezői tisztán megértsék a tűzvédelmi és környezetvédelmi előírásokat, mivel azok vonatkoznak a UPS akkumulátor telepítésére.

 battery_safety_and_environmental_concerns.JPG 

Akkumulátortechnológia az adatközpontok és a hálózati szobák számára (Battery Technology for Data Centers and Network Rooms)

Az adatközpontok és hálózati helyiségek akkumulátor technológiái. A különböző típusú akkumulátorok, a létesítmények tervezése és az életciklus-költségek elemzésével foglalkozik.

 battery_technology_for_data_centers_and_network_rooms.JPG

 

Akkumulátor technológia helyszín tervezés és szellőztetés (Battery Technology Site Planning and Ventilation)

battery_technology_site_planning_and_ventilation.JPG 

Az új adatközpont építésének legjobb gyakorlati tapasztalati (Best Practices for Building a New Data Center)

Ez a tananyag egy konkrét esettanulmányon alapul, amely magában foglalja a Texas Egyetem Egészségtudományi Központjában (UTHSC) épített és üzembe helyezett adatközpontot. (új 7000 négyzetméteres adatközpont létrehozásának legjobb gyakorlati tapasztalatai). Rack alapú infrastruktúra, adatközpont tervezésére irányuló projekt. 

best_practices_for_building_a_new_data_center.JPG

 

Jobb adatközpontok referencia mintákon keresztül (Better Data Centers Through Reference Designs)

Már nem praktikus vagy költséghatékony az egyedi adatközpont minden részének megtervezése. A bevált és bizonyítottan működő rendszerek, vagy tervek újrafelhasználása a legjobb megoldás új adatközpont építésénél, vagy felújításánál. Egy jól megtervezett referenciaterv elfogadása pozitív hatást gyakorolhat mind a projektre, mind az adatközpont működésére az egész élete során. A referenciamodellek egyszerűsítik és lerövidítik a tervezési és megvalósítási folyamatot, és egyszerre csökkentik az üzemidő lejárati kockázatait. 

better_data_centers_through_reference_designs.JPG

 

Az adatközpontok tér és teljesítménysűrűségének kiszámítása (Calculating Space and Power Density Requirements for Data Centers)

Az adatközpont teljesítménysűrűségének egyetlen vagy watt / négyzetméter esetén történő meghatározására szolgáló történelmi módszer egy szerencsétlen gyakorlat. Amely felesleges zavart okoz, valamint az energia és a pénz elvesztegetéséhez vezet. Ez a kurzus bemutatja, hogy a teljesítménysűrűség kiválasztására és meghatározására használt tipikus módszerek hibásak és javított megközelítést biztosít a térigény meghatározásához, beleértve a tipikus helyzetekre vonatkozó ajánlott sűrűség specifikációkat.

calculating_space_and_power_density_requirements_for_data_centers.JPG

 

A teljes hűtési követelmények kiszámítása (Calculating Total Cooling Requirements)

A hűtési követelmények pontos meghatározása kritikus tényező az adatközpont tervezésében és karbantartásában. Hogyan lehet megbecsülni a hőteljesítményt az adatközpont légkondicionáló rendszerének méretezése céljából? Az adatközpont hűtési megoldásainak „jobb méretezésének” fontossága.

calculating_total_cooling_requirements.JPG

 

Teljes teljesítményigény kiszámítása (Calculating Total Power Requirements)

Az adatközpont tervezésének egy része az informatikai berendezések energiaigényének az infrastruktúra kapacitásának összehangolása. Az energiaszükséglet kiszámításának módszerei, útmutatást az adatközpont támogatásához szükséges teljes elektromos teljesítmény meghatározásához.

calculating_total_power_requirements.JPG

 

A hűtés alapjai I (Fundamentals of Cooling I)

Minden adatközpontban a felesleges hő leálláshoz vezethet. Emellett az informatikai berendezések teljesítménye és élettartama közvetlenül kapcsolódik a hűtőberendezések hatékonyságához. A számítástechnikai berendezések üzemeltetésében fontos, hogy megértse a hűtés fontosságát az adatközpont környezetében. Ez az alaptanfolyam elmagyarázza a légkondicionáló rendszerek alapjait, amelyek olyan témákat ölelnek fel, mint a hűtési ciklus, az ideális gázjog, a kondenzáció, a konvekció és a sugárzás, a hőtermelés és átvitel, valamint a pontosság és a komfort hűtés.

fundamentals_of_cooling_i.JPG

 

A hűtés alapjai II - Páratartalom az adatközpontban (Fundamentals of Cooling II - Humidity in the Data Center)

Az adatközpont hűtés az egyik legkritikusabb, de legkevésbé megértett része az IT környezet kérdése. A hűtés alapvető elveinek alapos megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy a kritikus fontosságú rendszerek csúcsteljesítményüket elérjék. A témák közé tartozik a páratartalom, a hőmérséklet mérése és ellenőrzése, a párásítási stratégiák és rendszerek. Megfelelő hatékonyság és költségmegtakarítási műveleti küszöbértékek.

fundamentals_of_cooling_ii_humidity_in_the_data_center.JPG

 

A fizikai biztonság alapjai (Fundamentals of Physical Security)

A mai adatközpontoknak nem csak a hálózati biztonságot, hanem a fizikai biztonságot is figyelembe kell venniük. Milyen fizikai biztonsági eszközöket jelent a kritikus létesítmények számára, milyen eszközöket kell védeni? A létesítményekhez való hozzáférés, a közös fizikai biztonsági módszerek, a biztonsági eszközök és a fizikai biztonsággal kapcsolatos költségvetési megfontolások.

fundamentals_of_physical_security.JPG

 

Az adatközpontok kábelezési stratégiájának alapjai (Fundamentals of Cabling Strategies for Data Centers)

Költség szempontból az adatközpontok építése és működtetése minden információs technológia (IT) költségvetésének jelentős részét képezi. Bármely adatközpont sikerének kulcsa az alapvető létfontosságú infrastrukturális elemek megfelelő kialakítása és megvalósítása. Különösen fontos, hogy az adatközpontok tervezése és kezelése során figyelembe vegyék a kábelezési infrastruktúrát. 

A kábelezési infrastruktúra magában foglal minden adatkábelt, amely az adatközpont részét képezi, valamint az összes tápkábelt, amely szükséges az összes eszköz áramellátásának biztosításához. Fontos megjegyezni, hogy a kábeltálcák és a kábelkezelő eszközök kritikusak az informatikai infrastruktúra támogatása szempontjából, mivel segítenek csökkenteni az emberi hibák és a túlmelegedés miatti leállás valószínűségét.  

fundamentals_of_cabling_strategies_for_data_centers.JPG

 

Az energiaellátás alapjai (Fundamentals of Power)

Az energiaellátás az adatközpont alapköve. A berendezések meghibásodása, leállása, az adatvesztés sok esetben a problémás energiaellátás eredménye. 

fundamentals_of_power.JPG

 

Generátor alapjai (Generator Fundamentals)

A készenléti tervek szerint az áramkimaradások és a túlfeszültségek a számítógépek leállási idejének 31% -át teszik ki, amely több mint 12 órán át tart. Az áramkimaradás és a túlfeszültségek az adatvesztés 45,3% -át teszik ki. A készenléti generátor egy olyan kritikus berendezés elem, amely megakadályozza, hogy ezt a statisztikát erősítsük. A készenléti generátor rendszerek alapvető funkcióinak és koncepcióinak megértése segíti az informatikai szakembereket, hogy sikeresen telepítsenek és működtessenek informatikai rendszereket.A készenléti generátorok és az alrendszerek, amelyek a létesítmény kritikus elektromos rendszereit táplálják, amikor a hálózati ellátás megszűnik.

generator_fundamentals.JPG

 

A hűtési elrendezések optimalizálása az adatközpontokban (Optimizing Cooling Layouts for Data Center)

A létesítménygazdák számára kihívást jelentő nehézség az IT berendezések bonyolult és drasztikus hőteljesítménye közötti egyensúly megteremtése és annak megakadályozása, hogy ez a hő károsítsa az azt létrehozó berendezéseket. Továbbá az ajánlott tartományon kívül eső páratartalom és hőmérséklet szintek hátrányosan befolyásolhatják a számítógép alkatrészeit, melyek jövőbeli leállásokhoz vezethetnek.Fontos a megfelelő hűtőberendezések beszerzése, ugyanolyan fontos a berendezés elosztása és elrendezése. A hűtőberendezések különböző típusai és a rendszer optimális teljesítményének és az adatközpont hatékonyságának javítását célzó telepítési módszerek. 

optimizing_cooling_layouts_for_data_center.JPG

 

Energiaellátási redundancia az adatközpontban (Power Redundancy in the Data Center)

Az energiaellátás a mai fizikai adatközpont legfontosabb elemét képezheti, ami befolyásolja a rendelkezésre állást, a teljesítményt és a költségvetést. Megvitatja a feszültségelosztást, az áramértékeket és az elektromos biztosítékokat is. Ismertetjük a különböző megszakítók típusait, méretezését és földelési követelményeit.

power_redundancy_in_the_data_center.JPG 

Tűzvédelmi módszerek vizsgálata az adatközpontban (Examining Fire Protection Methods in the Data Center)

A tűz bármely üzleti területen millió dolláros károkat tud okozni. Az adatközpontban a tűz az egyik legnagyobb kockázatot jelenti bármely vállalat vagy intézmény számára. Ez a tanfolyam az adatközpontokra jellemző tűz elméletét, megelőzését, felderítését és elfojtását mutatja be. 

examining_fire_protection_methods_in_the_data_center.JPG

 

Rendelkezésreállás alapjai (Fundamentals of Availability)

Gyorsan változó üzleti világunkban a magas rendelkezésre állási rendszerek és folyamatok kritikus jelentőségűek és a sikeres vállalkozások alapját képezik. Az üzleti szektortól függetlenül elengedhetetlen a magas rendelkezésre állás, a rendelkezésre állást fenyegető veszélyek és a rendelkezésre állást mérő tényezők megértése. 

fundamentals_of_availability.JPG

 

Energiaelosztás I (Power Distribution I)

A megbízhatóság és a rendelkezésre állás biztosításának kulcsa az adatközponton belüli áramelosztás megfelelő technikájának kiválasztása. Ez a kurzus összehasonlítja az adatközpontok és hálózati helyiségek villamosenergia ellátásának különböző módjait. 

power_distribution_i.JPG

 

Fizikai infrastruktúra menedzsment alapjai (Physical Infrastructure Management Basics)

Jelentős erőfeszítésekre van szükség az adatközpont szoftver és hardver szempontjainak fenntartása és kezelése terén, a fizikai infrastruktúra kezelését gyakran figyelmen kívül hagyják. Ez az alapmodul azonosítja az esemény, a rendelkezésre állás, a kapacitás és a változáskezelés fizikai infrastrukturális kihívásait. Elmagyarázza az alapvető információkat és stratégiákat a következő területeken: Fizikai infrastruktúra vállalati menedzsment rendszerek, épületirányítási rendszerek, elemkezelők és fizikai infrastruktúra elemkezelő

physical_infrastructure_management_basics.JPG

 

Rack Alapismeretek (Rack Fundamentals)

U-k, kábelbevitel, szeizmikus minősítések, elhelyezés, szolgáltatáshoz való hozzáférés, áramellátás és hűtés integrációja. Ez a tanfolyam magában foglalja a rack szabványokat, a rack típusokat és a rack házakat. Megtárgyalja a rack rendszer kiválasztásának legjobb gyakorlatát, és megvizsgálja a rack-elrendezés fizikai szempontjait.

rack_fundamentals.JPG

 

Szoba, sor és rack alapú hűtés kiválasztása adatközpontokhoz I (Choosing Between Room, Row, & Rack Based Cooling For Data Centers I)

A következő generációs adatközpontok igénye, hogy alkalmazkodjon a változó követelményekhez, megbízhatóan támogassa a magas és változó teljesítménysűrűséget és csökkentse az elektromos energiafogyasztást és az egyéb működési költségeket. Az előbbiek közvetlenül vezetnek a szoba, a sor és a rack alapú elszigetelési stratégiák kialakításához. Ez a tanfolyam leírja ezeket a javított hűtési módszereket.

choosing_between_room_row_rack_based_cooling_for_data_centers_i.JPG

 

Data Center University Associate Development Path

data_center_university_associate_development_path.JPG

 

Az adatközpontok megelőző karbantartásának megértése (Understanding Preventive Maintenance for Data Centers)

Az adatközpontokban a költségmegtakarítási és energiahatékonysági vita során az adatközpont fizikai infrastruktúrájának megelőző karbantartása nem kap elég figyelmet, mint a TCO és a leállás megelőzésének fontos mozgatórugója. A megelőző karbantartással kapcsolatos hardvertervezés, szoftverellenőrzés és szervizelési módszerek fejlesztése segíthet az informatikai és létesítménykezelők számára, hogy megőrizzék az üzemidőt, növeljék a hatékonyságot és csökkentik a költségeket.

understanding_preventive_maintenance_for_data_centers.JPG

 

Előre gyártott moduláris adatközpontok típusai (Types of Prefabricated Modular Data Centers)

A gyárban előszerelt adatközpont rendszereket vagy alrendszereket gyakran úgy írják le, mint az előregyártott, konténeres, moduláris, csúszásalapú, pod alapú, mobil, hordozható, önálló, all-in-one és még sok más. Ugyanakkor fontos különbségek vannak a piacon található gyárilag épített építőelemek különböző típusai között. Ez a kurzus szabványos terminológiát javasol az előre gyártott moduláris adatközpontok típusainak kategorizálásához, meghatározza és összehasonlítja kulcsfontosságú attribútumaikat, és keretet biztosít az üzleti követelményeken alapuló legjobb megközelítés kiválasztásához.

types_of_prefabricated_modular_data_centers.JPG

 

A teljesítménymérők típusai az adatközpontokban (Types of Electrical Meters in Data Centers)

Számos különböző típusú mérő van telepítve egy adatközpontba, a nagy pontosságú teljesítményminőség mérőktől a beágyazott mérőkig (például UPS-ben vagy PDU-ban). Mindegyiknek különböző alapvető funkciói és alkalmazásai vannak. Ez a kurzus útmutatást ad az adatközpont-tervezésbe beépíthető mérőfajtákról, elmagyarázza, miért kell őket használni és megvitatja az egyes előnyöket és hátrányokat. Az adatközpontok példái bemutatják, hogy a különböző mérőeszközök milyen valószínűséggel telepíthetők.

types_of_electrical_meters_in_data_centers.JPG

 

Az energia hatékony adatközpontok megvalósításának stratégiái (Strategies for Implementing Energy Efficient Data Centers)

A villamosenergia felhasználás költségei az adatközpontok meghatározó tulajdonságává váltak (TCO). Lehetőség van a tipikus adatközpontok elektromos fogyasztásának drasztikus csökkentésére az adatközpont fizikai infrastruktúrájának megfelelő tervezésével és az informatikai architektúra tervezésével. Ez a kurzus elmagyarázza, hogyan számszerűsítheti a villamosenergia megtakarítást és példákat mutat be olyan módszerekre, amelyek nagymértékben csökkenthetik az elektromos áramot.

strategies_for_implementing_energy_efficient_data_centers.JPG 

A megemelt padlóalkalmazások újra vizsgálata (Re-examining Raised Floor Applications)

Az emelt padló az adatközpontok jelenlévő jellemzője. Az emelt padló használatának számos oka azonban már nem létezik és az emelt padlóval kapcsolatos problémák azt sugallják, hogy széles körben elterjedt felhasználása több alkalmazás esetében már nem indokolt vagy kívánatos. Ez a kurzus megvizsgálja azokat az eredeti körülményeket, amelyek az emelt padló fejlesztését és használatát eredményezték az adatközpont környezetében. Az emelt padló eltávolításának akadályai és a közelmúltban bevezetett megoldásokat, amelyek megoldják a felvetett emeleti koncepció megszüntetését akadályozó technikai akadályokat.

re-examining_raised_floor_applications.JPG

 

Nagy sűrűségű zónákba blade szerverek integrálására a meglévő adatközpontokba (High Density Planning for Integrating Blade Servers into Existing Data Centers)

A blade szerverek telepítése gondos tervezést igényel, mivel a szerverek használata számos kihívást jelenthet a hálózati kritikus fizikai infrastruktúrának. Blade szerverek telepítése a meglévő adatközpontba, a meglévő energia és hűtőrendszereket fogja terhelni. A kurzus célja, hogy biztosítsa a sikeres és kiszámítható blade szerver telepítést.

high_density_planning_for_integrating_blade_servers_into_existing_data_centers.JPG

 

Az adatközpont teljesítménysűrűségének specifikációi (Specifications of Data Center Power Density)

Az adatközpont sűrűségének meghatározására szolgáló hagyományos módszerek kétértelműek és félrevezetők lehetnek. Az adatközpont sűrűségének leírása watt / négyzetláb vagy watt / négyzetméterenként már nem elegendő. A nagy sűrűségű számítástechnikai terhelések, például a blade szerverek teljesítményének vagy hűtésének kompatibilitásának meghatározásához új mérési kritériumokra van szükség. Az adatközpont sűrűségének meghatározásakor figyelembe kell venni az olyan tényezőket, mint a kompatibilitás, a túlméretezés és az elektromos hatékonyság maximalizálása. 

specifications_of_data_center_power_density.JPG

 

Hogyan javítja a DCIM szoftver a tervezési és működtetési költség csökkentését (How DCIM Software Improves Planning and Cuts Operational Costs)

Ez a kurzus példákon keresztül bemutatja, hogy az adatközpont infrastruktúra kezelő (DCIM) szoftvereszközök hogyan egyszerűsítik a működési folyamatokat, csökkentik a költségeket és gyorsítják fel az információszolgáltatást.

how_dcim_software_improves_planning_and_cuts_operational_costs.JPG

Az adatközpont környezet felügyeletének optimalizálása (Optimizing Data Center Environmental Monitoring)

Az adatközpont környezetének felügyeletére szolgáló hagyományos módszerek már nem elegendőek. Jól ismert protokollok léteznek a fizikai eszközök, mint például az UPS rendszerek, a számítógépes helyiség légkondicionálói és a tűzoltó rendszerek felügyeletére, gyakran vannak figyelmen kívül hagyott pontok. Ez a kurzus leírja ezt a fenyegetettségosztályt, javaslatokat tesz  a megfigyelőeszközök telepítésének módjaira, gyakorlatokat biztosít az összegyűjtött adatok kihasználására, az állásidők csökkentése érdekében.

optimizing_data_center_environmental_monitoring.JPG

 

Szabványosítás az adatközpontban (Standardization in the Data Center)

Az elmúlt évtizedekben a szabványosítás hosszú távú elképzelése számos iparágban új termelékenységet teremtett, mint egy kreatív és kényszerítő stratégiai vállalati filozófia. Hasonló eredményeket érhetünk el a hálózati kritikus fizikai infrastruktúra (NCPI) tervezése, telepítése és működtetése standardizálásával. Valóban van egy katalizátor a szabványosítási folyamat megvalósításához az adatközpontban? Az adatközpont kezelők azon törekvése, hogy megszüntessék a felesleges leállások, az elveszett lehetőségek és az emberi hibákból eredő költségek jelentős üzleti költségeit. Ez a kurzus megvitatja, hogy az adatközpont szabványosítására vonatkozó terv végrehajtása segít-e a hatékonysági szintek növelésében, a leállások csökkentésében, a jobb üzleti eredmények támogatásában és az alacsonyabb költségekben.

standardization_in_the_data_center.JPG

 

Teljesítménytényező és felharmonikusok (Power Factor and Harmonics)

Az alacsony teljesítménytényező és a felharmonikusok jelenléte zavaró az elektromos berendezéseknek. Ezek energia veszteségeket és csökkent energiahatékonyságot okozhatnak. Az energiahatékonysággal és az energiagazdálkodással kapcsolatos növekvő aggodalmak összefüggésében az elektromos berendezések kezelése szempontjából fontos szempontok a teljesítménytényező és a felharmonikusok. Ez a kurzus megvizsgálja a teljesítménytényezőt és a felharmonikusokat és elmagyarázza, hogy a teljesítménytényező korrekció és a harmonikus csillapítás azonnali előnyökkel jár az kisebb teljesítményveszteségek, a csökkentett villamosenergia számla és a teljes rendszerkapacitás használatának szempontjából.

power_factor_and_harmonics.JPG

 

Szolgáltatások a következő generációs adatközpontok számára (Services for the Next Generation Data Centers)

A vállalati szervezetek ma már az adatközpontok képességeire támaszkodnak a kritikus üzleti funkciók támogatásában, magas a rendelkezésre álló rendszerekkel. Az adatközpontok viszont nagymértékben függenek a harmadik fél szolgáltatási szervezeteinek képességeitől, hogy támogassák az adatközpont kritikus összetevőit. A szolgáltatással kapcsolatos hibáknak való kitettség növekszik, mivel a technológiák összetettebbé válnak, és mivel az NCPI-gyártók olyan egyedi összetevőket bocsátanak ki, amelyeknek nincs szabványosítása. Ez a kurzus az adatközpont szolgáltatás hagyományos modelljeit és a következő generációs adatközpont szolgáltatások új trendjeit tárgyalja.

services_for_the_next_generation_data_centers.JPG

 

POE hatása a hálózati szekrényekre (Power Over Ethernet's Effect on Wiring Closets)

A Power-over-Ethernet (PoE) csökkentheti a költségeket azáltal, hogy lehetővé teszi, hogy az Ethernet és az adatok egyidejű eléréséhez egy Ethernet kábelt telepítsenek. Azonban a PoE megvalósítását támogató energia és hűtési terv hiánya váratlan leállást eredményezhet. Ez a tanulmány azt mutatja be, hogy milyen energia és hűtési tényezőket kell figyelembe venni a PoE-beruházás során.

power_over_ethernet_s_effect_on_wiring_closets.JPG

 

Adatközpont elektromos hatékonyságának mérése (Measuring Data Center Electrical Efficiency)

Az adatközpont elektromos hatékonyságát ritkán tervezik vagy kezelik. A sajnálatos eredmény az, hogy a legtöbb adatközpont jelentős mennyiségű villamos energiát pazarol. Ma már lehetséges és körültekintő az adatközpont hatékonyságának megtervezése, mérése és javítása. Az energiafogyasztás csökkentése mellett a hatékonyságnövelés növelheti a felhasználók informatikai teljesítményének nagyobb sűrűségét, valamint azt, hogy egy adott telepítésben több informatikai berendezést telepíthet. 

measuring_data_center_electrical_efficiency.JPG

Virtualizáció: A felhőalapú számítástechnika mögött álló motor (Virtualization: The Engine Behind Cloud Computing)

Az IT virtualizáció és a felhőalapú számítástechnika hatásai az adatközpont fizikai helyzetére, infrastruktúrára.

virtualization_the_engine_behind_cloud_computing.PNG

Adatközpont tervezés - szabványosított folyamat (Data Center Planning - Standardized Process)

A hardver megrendelése, szállítása és telepítése mellett minden építési vagy frissítési projekt kritikusan függ a jól definiált folyamattól, mint a meglepetés, a költségtúllépés, a késedelmek és a frusztráció elleni biztosítás. Ez a kurzus áttekintést ad egy szabványosított, lépésről-lépésre folyamatos módszertanról, amely az egyéni igényekhez igazítható és konfigurálható.

data_center_planning_standardized_process.JPG

 

Adatközpont projektmenedzsment modell (Data Center Project Management Model)

Az adatközpontok tervezési, építési projektjeiben a projektmenedzsment és a koordináció hiányosságai a késések, a költségek növekedéséhez vezethetnek. A megoldás az, hogy a projektmenedzsment tevékenységeket strukturálják és szabványosítsák, így minden fél közös nyelvvel kommunikálhat és hatékony eljárást érhet el, amely kiszámítható eredményt hoz. 

data_center_project_management_model.JPG

 

Energia audit (Energy Audits)

Az energiaauditok egy létesítmény energiafelhasználó rendszereinek és berendezésének tényleges teljesítményének átfogó értékelése, összehasonlítva a tervezett teljesítményszinttel vagy az iparág legjobb gyakorlatával. 

energy_audits.JPG

 

Energiahatékonysági megoldások könyve (Energy Efficiency Solutions Book)

energy_efficiency_solutions_book.JPG

 

ISO 50001 - Az energiahatékonyság maximalizálása a bizonyított szabványok segítségével (ISO 50001-Maximizing Your Energy Efficiency Through Proven Standards)

A multinacionális gyártók elismerik, hogy a szabvány hitelességet és struktúrát biztosít egy ipari folyamat létesítményben lévő energiagazdálkodási kezdeményezéshez és megtakarítja az energiaköltségeket, csökkenti az állásidőt, javítja az energia megbízhatóságát, és hozzájárul a környezeti fenntarthatósági célkitűzésekhez.

iso_50001-maximizing_your_energy_efficiency_through_proven_standards.JPG

 

Adatközpont rendszertervezés (Data Center System Planning)

A rendszertervezés az adatközpont fizikai infrastruktúra projekt Achilles sarka. A tervezési hibák a későbbi telepítési fázisokban felnagyítódnak, ami késedelmet, költségtúllépést, elpazarolt időt és végül veszélyeztetett rendszert eredményez. A hiba nagy részét a rendszertervezés információ áramlás modellként történő megtekintésével lehet kiküszöbölni, a feladatok rendezett sorrendjével, amelyek fokozatosan átalakítják és finomítják az eredeti koncepciótól a végső tervezésig terjedő információkat.

data_center_system_planning.JPG

 

Szoba, sor és rack alapú hűtés kiválasztása adatközpontokhoz II (Choosing Between Room, Row, & Rack Based Cooling For Data Centers II)

A helyiség alapú, sor alapú és rack alapú hűtés biztosítja a rugalmasságot, kiszámíthatóságot, méretezhetőséget, csökkentett villamosenergia fogyasztást, csökkentett TCO-t és optimális rendelkezésre állást, amit a következő generációs adatközpontok igényelnek. Az új, nagy sűrűségű szerver technológiákkal rendelkező felhasználók számára a helyiség alapú és sor alapú hűtés a legjobb, a nagy teljesítménysűrűség és az alkalmazkodóképesség legjobb egyensúlyát biztosítja a legjobb TCO-nál. 

choosing_between_room_row_rack_based_cooling_for_data_centers_ii.JPG

 

Adatközpont Projekttervezés - Alaprajz létrehozása (Data Center Project Planning - Establishing a Floor Plan)

Az alaprajz erősen befolyásolja az adatközpont teljesítménysűrűségét és elektromos hatékonyságát.  Ez a kurzus strukturált alaprajzi iránymutatásokat nyújt a helyiségek elrendezésének meghatározásához és az informatikai berendezések elrendezésének kialakításához a meglévő szobákban.

data_center_project_planning_establishing_a_floor_plan.JPG

 

Adatközpont akkumulátorok - Opciók és életciklus költségek (Data Center Back-up Batteries - Options and Life cycle Costs)

Ez a kurzus áttekintést nyújt az adatközpontok és hálózati helyiségek akkumulátor technológiájáról. A különböző típusú akkumulátorok, a létesítmények tervezése és az életciklus költségek elemzésével foglalkozik.

data_center_back-up_batteries_options_and_lifecycle_costs.JPG

 

A helyszín kiválasztása és tervezése a kritikus létesítményekhez (Site Selection and Planning for Mission Critical Facilities)

Az új adatközpont építésének egyik első lépése vagy egy meglévő adatközpont mozgatása a megfelelő hely megtalálása. Ez a kurzus különböző szempontokat vizsgál, amelyeket az NCPI-vel kapcsolatos helyszíni kiválasztás és tervezés során meg kell vizsgálni, beleértve a földrajzot, az épület típusokat, az energia ellátást, a vészhelyzeti szolgáltatásokat, a megosztott létesítményeket és a gazdasági kihívásokat.

site_selection_and_planning_for_mission_critical_facilities.JPG

 (Cooling Strategies for IT Wiring Closets and Small IT Rooms)

A tanfolyamnak a hangsúlya a hűtés fontosságának megértése a IT kábelezési szekrényekben és a huzalozási szekrény hűtési lehetőségeinek áttekintése. Az IT huzalozási szekrények hűtését ritkán tervezik és általában csak a hibák vagy túlmelegedés bekövetkezése után valósul meg. Történelmileg nincs egyértelmű szabvány elegendő hűtés meghatározására a huzalozási szekrényekben a kiszámítható viselkedés elérése érdekében. Egy az IT huzalozási szekrények hűtésének megfelelő specifikációjának biztosítania kell a várható kompatibilitást, a terhelés egyértelmű utasításokat ad a hűtőberendezések tervezéséhez és felszereléséhez, megakadályozzák felül
méretezést, maximalizálja az elektromos hatékonyságot és elég rugalmas, hogy különféle formákban és szekrény formákban dolgozzon.

cooling_strategies_for_it_wiring_closets_and_small_it_rooms.PNG

Adatközpont hőmérsékletének emelkedése a hűtési rendszer leállása során (Data Center Temperature Rise During A Cooling System Outage)

Az adatközpont architektúra és IT terhelése jelentősen befolyásolja a folyamatos informatikai üzemeltetéshez rendelkezésre álló időt a hűtés elvesztése után. Bizonyos adatközpont trendek, mint például a növekvő teljesítménysűrűség, a melegebb betáplálási hőmérsékletek, a hűtőberendezések „jobb méretezése” és a levegő elszigetelés használata valójában növelheti az adatközpont hőmérsékletének emelkedését. Azonban a kritikus hűtőberendezések tartalék áramforrásra történő csatlakozásával rövidebb újraindítási idővel járhat, fenntartva a megfelelő tartalékhűtő kapacitást és termikus tárolást alkalmazva az áramkimaradások kiszámítható módon kezelhetők. Ez a kurzus az átmeneti hőmérséklet emelkedést befolyásoló elsődleges tényezőket tárgyalja, és gyakorlati stratégiákat kínál a hűtés kezelésére áramkimaradás esetén.

data_center_temperature_rise_during_a_cooling_system_outage.JPG

 

Nagy sűrűségű zónák telepítése egy kis sűrűségű adatközpontban (Deploying High-Density Pods in a Low Density Data Center)

Az energiaellátás és hűtési technológia új áttörései lehetővé teszik az önálló, nagy sűrűségű zónák egyszerű és gyors telepítését egy meglévő vagy új kis sűrűségű adatközpontban. A nagy sűrűségű zónák a függetlensége lehetővé teszi a nagy denzitású berendezések kiszámítható és megbízható működését anélkül, hogy negatív hatással lenne a meglévő kis sűrűségű zóna áram és hűtési infrastruktúra teljesítményére.

deploying_high-density_pods_in_a_low_density_data_center.JPG

 

Az adatközpont felhasználói igényeinek meghatározása (Determining Data Center User Requirements)

Hipotetikus esettanulmány alapján, amely több adatközpont tervezés / építési projekt legjobb gyakorlatát mutatja be. Ez a kurzus az adatközpont fizikai infrastruktúra aspektusaira összpontosít az alaprendszer hűtését, energia ellátását, rack és biztonsági szintjeit, amelyek támogatják az informatikai rendszereket. A kurzus célja az adatközpont fizikai infrastruktúra felhasználói igényeinek összegyűjtésének folyamata.

determining_data_center_user_requirements.JPG

 

Adatközpont hatékonysága - az elektromos energiafogyasztás csökkentése (Data Center Efficiency - Reducing Electrical Power Consumption)

Az adatközpontok elektromos hatékonyságának becslésére szolgáló hagyományos modellek valóban pontatlanok a valós létesítmények esetében. A villamosenergia felhasználás költségei az adatközpontok működtetésének (TCO) növekvő hányadává váltak. A fizikai infrastruktúra és az informatikai architektúra megfelelő kialakításával jelentősen csökkenthető a tipikus adatközpontok elektromos fogyasztása.

data_center_efficiency_reducing_electrical_power_consumption.JPG

 

Alternatív energiatermelési technológiák (Alternative Power Generation Technologies)

Ez a kurzus az üzemanyagcellák és a mikróturbinák felhasználását tárgyalja az adatközpontokban és a hálózati helyiségekben mint lehetséges alternatíva. Az alternatív energiatermelési megközelítést összehasonlítjuk a hagyományos készenléti energiatermelési lehetőségekkel.

alternative_power_generation_technologies.JPG

 

Telekommunikációs hálózatok tervezése és építése - esettanulmány (Designing and Building Telecom Networks - A Case Study)

A szabványosított hálózati szekrény tervezési / építési módszertan végrehajtásának bemutatása érdekében ez a kurzus hipotetikus esettanulmányon alapul. A tanfolyam a hálózati / távközlési / szerver terem fizikai infrastrukturális szempontjaira összpontosít. A kurzus során mind a felhasználói igények összegyűjtése, mind a szabványos specifikáció generálása megvitatásra és áttekintésre kerül.

designing_and_building_telecom_networks_a_case_study.JPG

 

IT-berendezések telepítése kis szerverszobákban és fiókirodákban (Deploying IT Equipment in Small Server Rooms and Branch Offices)

A kis szervertermek és fiókirodák általában szervetlenek, nem biztonságosak, hűtésük megoldatlan, felügyelet nélkül és korlátozott hely áll rendelkezésre. Ezek a feltételek a rendszer leállását eredményezhetik, amelyek a vezetőség figyelmét felhívhatják. Egy rövid listát mutatnak be a hatékony módszerekről az informatikai műveletek elérhetőségének javítására a kis szervertermekben és fióktelepeken. Ez a kurzus az energiaellátás, a hűtés, a rack-ek, a fizikai biztonság, a felügyelet és a világítás reális fejlesztéseinek megvitatását tárgyalja. A kurzus középpontjában a kis szervertermek és fióktelepek találhatók, legfeljebb 10kW IT terheléssel.

deploying_it_equipment_in_small_server_rooms_and_branch_offices.JPG

 

 

Az AC és DC áramelosztás hatékonysága az adatközpontokban (Efficiency of AC and DC Power Distribution in Data Centers)

Ez a kurzus részletes kvantitatív hatékonysági összehasonlítást nyújt a leghatékonyabb egyenáramú és váltóáramú elosztási módszerek között, beleértve az energiaelosztás hatékonyságának a hűtőteljesítményre és a teljes villamosenergia fogyasztásra gyakorolt hatásának elemzését. A legfrissebb nagy teljesítményű hálózati és egyenáramú elosztó architektúrák gyakorlatilag ugyanolyan hatékonyságúak és azt sugallják, hogy a DC alapú architektúrára való áttérés a hatékonyság alapján indokolatlan.

efficiency_of_ac_and_dc_power_distribution_in_data_centers.JPG

 

Az energiahatékonysági projektek pénzügyi elemzése I (Financial Analysis of Energy Efficiency Projects I)

Az emelkedő energiaárak, a csökkenő erőforrások és a környezeti hatások a legfrissebb hírek a mai üzleti életben. Az energiahatékonysági projektek bizonyítottan alacsony kockázatúak, magas megtérülési beruházások. A pénzügyi elemzés kulcsfontosságú ahhoz, hogy a döntéshozók jóváhagyják a projektet. Ha a projektet az általuk felismert nyelv és kifejezések segítségével mutatják be, akkor ez jó kezdés lehet. Ezért az energiagazdálkodók alapos megértést igényelnek arról, hogyan használják a gazdasági elemzést a beruházások megtérülésének értékelésére. Ez lehetővé teszi a projektek összehasonlítását és rangsorolását, valamint a menedzsment jóváhagyását. 

financial_analysis_of_energy_efficiency_projects_i.JPG

 

Az energiahatékonysági projektek pénzügyi elemzése II (Financial Analysis of Energy Efficiency Projects II)

Számos ország és állam kormánya pénzügyi ösztönzést nyújt az energiahatékonysági projektek számára adójóváírás formájában. Ezeknek a támogatásoknak a megteremtése segíthet a pénzügyi elemzésben, a projektek jóváhagyásában. Pénzügyi elemzésünk azonban csak annyira jó, mint az általunk bevitt adatok. Vannak közös buktatók, melyeket érdemes elkerülni. 

financial_analysis_of_energy_efficiency_projects_ii.JPG 

Unlocking Energy Efficiency - Management and Control is the Key

unlocking_energy_efficiency_management_and_control_is_the_key.JPG

 

Szükség áramforrások tesztelése az egészségügyi létesítményekben (Testing Emergency Power In Health Care Facilities)

Az egészségügyi létesítményben az elektromos rendszer alternatív tápegységét gyakran vészhelyzeti tápegységnek vagy EPS-nek nevezik. Az EPS egy vagy több alternatív áramforrásból áll, amelyek hálózati kimaradás esetén megszakítás nélkül képesek ellátni az egészségügyi létesítményt. Jellemzően az alternatív energiaforrások egy vagy több motor vezérelt generátorból állnak, amelyek minimálisan hordozzák az alapvető elektromos rendszer terheléseket. Alapvető fontosságú, hogy ezeket a rendszereket rendszeresen teszteljék, hogy biztosítsák azok megbízhatóságát abban az esetben, ha a fő áramellátás megszakad.

testing_emergency_power_in_health_care_facilities.JPG

 

Sikertörténetek az egészségügyben (Success Stories In Healthcare Retro-commissioning Done Right)

A problémák feltárása során korrekciós intézkedéseket és tervet készítenek, mint például a műveleti személyzet képzése, hogy a rendszerek továbbra is hatékonyan és eredményesen működhessenek. Az üzembe helyezésre irányuló erőfeszítések az optimális teljesítmény felé történő folyamatos fejlődésre törekszenek. 

success_stories_in_healthcare_retro-commissioning_done_right.JPG

 

Európai kódok és szabványok - Új lehetőségek az épületek számára (European Codes and Standards New Horizons for Buildings)

Az üvegházhatást okozó gázokat, beleértve a CO2-t, a globális felmelegedés okozójaként azonosították és az iparosodott országok nagy többsége megállapodott abban, hogy az elkövetkező évtizedekben drasztikusan csökkenti a kibocsátásokat. Az épületek a legtöbb országban felhasznált energia közel 40% -át teszik ki. Ezek felelősek a globális CO2 kibocsátás hasonló szintjéért. Ezért az épületek energiahatékonysága az üvegházhatást okozó kibocsátások csökkentésének egyik kulcsa. Az üvegházhatást okozó gázok csökkentésére irányuló ambiciózus célok elérésének fő hajtóereje az energiahatékonysági előírásokból, az építési szabályokból, szabványokból, címkékből, tanúsítványokból, kötelezettségekből és ösztönzőkből származik, amelyek mindegyike folyamatosan nőtt az elmúlt évtizedekben.

european_codes_and_standards_new_horizons_for_buildings.JPG

 

Energia elosztás II. (Power Distribution II)

A megbízhatóság és a rendelkezésre állás biztosításának kulcsa az adatközponton belüli áramelosztás megfelelő technikájának kiválasztása.  A II. rész témakörei: az adatközpontba történő áramellátással kapcsolatos alapvető elemek; a feszültség és teljesítménysűrűség követelményeinek meghatározása, valamint a rack tápellátásának differenciálása. (USA terület)

power_distribution_ii.JPG

 

Energia elosztás III. (Power Distribution III)

Az áramelosztás a mai adatközpontban a rendelkezésre álló sarokköve. III. Rész témái: megfelelő energiaelosztó rendszer kiválasztása, valamint nagy sűrűségű adatközpontok elosztási, kiválasztási stratégiája. Ezenkívül azonosítható és számszerűsíthető a rack energia rendszer azon képessége, hogy alkalmazkodjon a változó követelményekhez. (USA terület)

power_distribution_iii.JPG

 

Energiahatékonysági alapok (Energy Efficiency Fundamentals)

Az elmúlt 25 évben az energiafogyasztás és az energiaköltségek emelkedtek. A fejlődő piacok, mint Kína és India hamarosan több energiát fogyasztanak, mint a fejlett országok, mint például az Egyesült Államok és Nyugat-Európa. Ez a nyomás növeli az árakat, és fenyegeti az ellátás biztonságát. Legalábbis az energiafogyasztás, beleértve a villamos energiát és más forrásokat is, megduplázódik a következő 40 évben. Ugyanakkor az éghajlat-változással foglalkozó szakemberek azt mondják nekünk, hogy a komoly éghajlati változások elkerülése érdekében a kibocsátásokat felére kell csökkentenünk.

energy_efficiency_fundamentals.JPG

 

A hűtési architektúra alapjai I. - Hőeltávolítási módszerek (Fundamentals of Cooling Architecture I. - Heat Removal Methods)

A megfelelő hűtési architektúra kiválasztása az adatközpont tervezés egyik legfontosabb eleme. A megfelelő architektúra és az adatközpont követelményeinek való megfelelés az adatközpont hosszú távú sikerének alapja lesz. Ez a kurzus vizsgálja a különböző megközelítéseket az adatközpont hűtésére, a megfelelő alkalmazással együtt minden megvitatott architektúrára.

fundamentals_of_cooling_architecture_i_heat_removal_methods.JPG

 

A hűtési architektúra alapjai II: Levegőelosztási módszerek vázlata (Fundamentals of Cooling Architecture II: Air Distribution Methods Outline)

Ez a kurzus folytatja a Cooling Architecture I Heat Removal Methods alapjait és továbbra is megvizsgálja a különböző megközelítéseket az adatközpont hűtésére, a megfelelő alkalmazással együtt minden megvitatott architektúrára.

fundamentals_of_cooling_architecture_ii.JPG

 

Certification - Edge Computing for Sales Associate

certification_edge_computing_for_sales_associate.PNG

 

Certification - Edge Computing for Sales Professional

certification_edge_computing_for_sales_professional.PNG 

Certification - Software for Sales Associates

certification_software_for_sales_associates.PNG

 

A hűtési architektúra alapjai II (Fundamentals of Cooling Architecture III)

Az adatközpont hűtés az egyik legfontosabb, de legkevésbé megértett minden informatikai környezetvédelmi kérdés. Ez a kurzus kiterjeszti az hűtési megoldások melyeket megismertünk a hűtési architektúra I & II.  témákban. Ezek közé tartozik a hűtési helyek azonosítása, a hűtési módszerek összehasonlítása és az adatközpont hűtési módjának kiválasztása.

fundamentals_of_cooling_architecture_iii.PNG

Energiahatékonyság - egységek és fogalmak (Energy Efficiency – Units & Concepts)

Az energiaegységek és a villamos energia alapjait vizsgáló kurzus. Az energiaigény növekedésével az üvegházhatást okozó gázok kibocsátására jobban figyelnek a világba, az idő eljött, amikor mindenkinek közbe kell lépni az energia felhasználás érdekében, hogy intelligens megoldások segítségével növeljük az energia  felhasználás hatékonyságát. Az egységek és koncepciók megértése, az irányítás és a vezérlés alapját képzi és a fogyasztás és a kibocsátás csökkentésének kulcsa.

electrical_concepts.PNG

 

Üzembe helyezés az energiahatékonyság szempontjából (Commissioning For Energy Efficiency)

Az üzembe helyezés olyan folyamat, amely biztosítja az épülettel kapcsolatos problémák megértését és kijavítását. Az olyan hiányosságok, mint a tervezési hibák, az építési hibák, a hibásan működő berendezések és a halasztott karbantartás számos következménnyel járnak, kezdve a berendezés meghibásodásától a rossz beltéri levegőminőségig és kényelemig, a szükségtelenül magas energiafelhasználásig vagy az energiahatékonysági stratégiák alulteljesítéséig.

commissioning_for_energy_efficiency_1.PNG

 Adatközponti projektek: Üzembe helyezés (Data Center Projects: Commissioning)

Az adatközpontok fizikai infrastruktúrájának berendezéseinek üzembe helyezési folyamatát és a kritikus tényezők áttekintését ismerteti ez a tananyag.

data_center_projects_commissioning.PNG

Energiagazdálkodók, létesítménygazdák (Energy managers, Facility managers)

Az energiahatékonyság az alapokkal kezdődik: a hatékony energiahatékonysági program négy egyszerű lépésének áttekintése, hogyan lehet az eredményeket maximalizálni és fenntartani. Az energiahatékonyság fő megközelítésein keresztül és az energiaprojektek miért lehetnek jobb befektetések, mint a tipikus pénzügyi eszközök. 

energy_managers_facility_managers.PNG

Hűtött vízvezeték az adatközpont számára (Chilled Water Piping for your Data Center)

Az adatközpontokban a csővezeték elosztás hagyományos megközelítése hegesztett, keményforrasztott vagy menetes szerelvényekkel ellátott kemény réz- vagy szénacélcsövek használata, a csövek vezetésére és elágazására a számítógépes terem légkondicionálóira. A megnövekedett sűrűség jelenlegi tendenciájával, valamint a gyakoribb IT eszközök mozgatásával, kiegészítésekkel és változtatásokkal, számítógépes helyiségben a klímaberendezéseket időnként ki kell egészíteni a hagyományos elrendezésekkel, ahol a kemény csövek használata problémát jelent. Ezek a kiegészítések új csővezetékek telepítését teszik szükségessé, ez növeli a berendezés üzembe helyezési idejét és növeli a telepítéssel járó leállási idő kockázatát.

chilled_water_piping_for_your_data_center.PNG

Eneregtikai audit műszerei I - Elektromos, világítási, hőmérséklet és páratartalom mérés (Energy Audits Instrumentation I: Electrical, lighting, temperature and humidity measurement)

Auditálási folyamatok igényeinek megfelelő mérőeszközök kiválasztása. Az elektromos energiaellenőrzések, világítási, hőmérséklet és páratartalom mérésre szolgáló eszközök. 

energy_audits_instrumentation_i.PNG

Eneregtikai audit műszerei II - Nyomás, légáram, vízáram, égésteszt, percenkénti fordulatszám (RPM), sűrített levegő szivárgás észlelése és általános ellenőrző eszközök (Energy Audit Instrumentation II: Pressure, air flow, water flow, combustion testing, revolutions per minute (RPM), compressed air leak detection, and general audit tools)
  

A megfigyelt teljesítmény és a „legjobb gyakorlat” közötti különbség az energia és költségmegtakarítás lehetősége. Az energiaellenőrzések során használt mérőeszközök kiválasztása és alkalmazása az auditálási igényeinek megfelelő eszköz felhasználása céljából. 

energy_audits_instrumentation_ii.PNG 

Az adatközponti hűtési rendszerek takarékos módjai (Economizer Modes of Data Center Cooling Systems)

Bizonyos éghajlati viszonyok között egyes hűtőrendszerek működtetésével 70% -ot megtakaríthatnak az éves hűtési energiaköltségekben takarékos üzemmódban, ami az évesített PUE több mint 15% -os csökkentésének felel meg.

economizer_modes_of_data_center_cooling_systems.PNG

Energiahatékonyság épület automatizálási rendszerekkel I (Energy Efficiency with Building Automation Systems I)

Mi is az épületautomatizálási rendszer (BAS), valamint annak néhány része általánosan használt terminológia. Megvizsgáljuk továbbá az épületben alkalmazott HVAC stratégiákat, automatizálási rendszerek.

energy_efficiency_with_building_automation_systems_i.PNG

Energiahatékonyság épület automatizálási rendszerekkel II (Energy Efficiency with Building Automation Systems II)

Az épület automatizálási rendszereknél energiatakarékossági intézkedések megoldásai, előnyei, hátrányai. Energiamegtakarítás általános intézkedései. (Világítás, fűtés, hűtés, kazánok, vízmelegítők. Karbantartási és felügyeleti rendszerek előnyei.

energy_efficiency_with_building_automation_systems_ii.PNG

Energiaellátási és hűtési irányelvek az informatika telepítéséhez az adatközpontokban (Power and Cooling Guidelines for Deploying IT in Colocation Data Centers)

Néhány leendő adatközponti bérlő korlátozónak tartja az energiaellátás és a hűtés gyakorlatait. A hatékony irányelvek meghosszabbíthatják a kezdeti bérelt hely élettartamát, elkerülve ezzel a túlméretezett fenntartott hely költségeit. (A nagy sűrűségű rack teljesítményeloszlása, levegőszigetelése és egyéb gyakorlatok hogyan javítják a rendelkezésre állást és a hatékonyságot.)

power_and_cooling_guidelines_for_deploying_it_in_colocation_data_centers.png

 

A moduláris adatközpont architektúra specifikációja I (Specification of Modular Data Center Architecture I)

Egyre növekszik a egyetértés abban, hogy a hagyományos adatközpontok kialakítását felváltják a modulárisan méretezhető adatközpontok. A moduláris méretezhető tervek állítólagos előnyei, a csökkentett teljes birtoklási költség, a megnövekedett rugalmasság, a rövidebb telepítési idő és a jobb hatékonyság. Ugyanakkor a „moduláris” kifejezés rosszul van meghatározva, hogy mikor és hol megfelelő a modularitás, és hogyan kell meghatározni a modularitást. 

modular_data_center_architecture_i.png

 

Moduláris adatközpont-architektúra: II. Rész (Modular Data Center Architecture: Part II)

Egy grafikus módszer a moduláris architektúra leírására. Ezenkívül megvizsgáljuk a modularitás szabványosításának és iparosításának megvalósíthatóságát is. Megmutatjuk, hogyan lehet hatékonyan alkalmazni és meghatározni az adatközpont modularitását, valamint hogy az egyes megközelítések hogyan változhatnak az alkalmazástól függően.

 modular_data_center_architecture_ii.png

Mérés és ellenőrzés, IPMVP irányelvek (Measurement and Verification Including IPMVP)

A mérés és az ellenőrzés meghatározható a mérés folyamataként, amely meghatározza az energiagazdálkodási program vagy az energiatakarékossági fejlesztések által létrehozott tényleges megtakarításokat. A tanfolyam célja a mérés és az ellenőrzés fogalmának feltárása, beleértve az olyan irányelvek szerepét, mint az IPMVP.

measurement_and_verification_including_ipmvp.png

Épületvezérlés I - Bevezetés az épületirányításba (Building Controls I - An Introduction to Building Controls)

Az épületen belüli ellenőrzési rendszer nagyon fontos az épület energiahatékonysága szempontjából, és az épület lakóinak kényelmét is szolgálja. Irányítási rendszer, ellenőrzési rendszer összetevői és leírnak néhány alapvető elemet a vezérlő és vezérlő hurkok típusai.

building_controls_i_an_introduction_to_building_controls.png

Épületvezérlés II: Vezérlő érzékelők (Building Controls II: Control Sensors)

Az épületirányítási rendszerek fontos szempontok minden épület energiagazdálkodási tervében. Segítenek elkerülni a pazarlást és pénzt megtakarítani. Az ellenőrzési rendszer létfontosságú eleme a rendszerbe beépített érzékelők. Meg kell mérnünk, amit szeretnénk ellenőrizni. Meg kell találnunk a módszert a mérések pontos és ismételt elvégzésére. Az érzékelők mérik azokat az adatokat, amelyek alapján a vezérlő döntéseket hoz a programozott alapértékek szerint. Az érzékelők a vezérlés első résztvevői. Az épületvezérlésbe integrált különféle érzékelők rendszere és a tervek sokfélesége, ellenőrzése.

building_controls_ii_control_sensors.png

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr6714857360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása