Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Schneider Electric IT Advisor IT Optimize valós szerver terhelési adatok

IT Optimize (ITO) segítségével külső IT rendszereket integrálhatunk az IT Advisor adatközponti modellező szoftverbe. Az adatközponti modellbe mélyebben integrált szerver terheltségi adatok segítenek növelni a hatékonyságot és csökkenteni az IT energia felhasználást.

A Schneider Electirc IT Advisor IT optimize modul segítségével valós szerver terhelési adatokat importálhatunk az adatközponti modellbe.

Az IT optimize modult csak az IT Advisor On-premises változathoz használhatjuk, mivel szükséges helyi szerverekkel kapcsolat kiépítéséhez egy gateway szoftvert telepítenünk. Ez azt jelenti, hogy az IT Advisor felhős alkalmazáshoz nem használhatjuk ezen kiegészítő opciót.

it_optimize_server_managment_portal_1.png

Az IT Optimize licensze hasonlóan a többi modulhoz rack szekrény alapú.

A Windows vagy Linux szerverre feltelepített gateway segítségével a helyi infrastruktúrát felderítve az IT Advisor modulba láthatjuk a fizikai és virtuális szerverek terhelési adatait és riportokat készíthetünk segítségével. Megkereshetjük az alacsony terheléssel üzemelő szervereket, melyeket virtualizálva szabad helyeket szabadíthatunk fel az adatközpontunkban. Továbbá szabad internet csatlakozási és energia csatlakozási pontokat szabadíthatunk fel. Az IT optimize a processzor terhelési és fogyasztási adatait méri a szervereknek. 

A valós modellen láthatóvá válnak a rack szekrényben elhelyezett szerverek valós terhelési adatai. A hozzájuk rendelt színskála segítségével könnyen azonosítható a túlterhelt és kevésbé terhelt szerverek. Energiaköltségeket szerver szinten riportokban elemezhetjük.

Működő IT Advisor esetén az IT Optimize modul aktiválásához először aktiváljuk az adminisztrációs felületen a vásárolt licensz kulcsokat. Ezután a letöltött IT Optimize gateway szoftvert telepítjük a Windows vagy Linux szerverre.

A szoftver feltelepítése után elérhetővé válik az IT Optimize webszerver felülete. Első belépés során a szokásos felhasználónévvel és jelszóval tudunk bejelentkezni apc/apc. A tűzfal szabályok megfelelő beállítása utána (Telepítéskor megadott portok kommunikációjának engedélyezése IT Advisor szerver eléréshez.) csatlakoztathatjuk az IT Advisor programot az IT optimize rendszerhez.

Az IT Advisor külső rendszerek csatlakozásánál megadjuk a frissen telepített ITO szerver elérését. A kapcsolat tesztelése és a lekérési idők beállítása után meg is jelenik az Unassociated Devices menüben az IT Optimize szekcióban az új ITO szerver. (Több IT optimize szerver telepítésére is van lehetőségünk)

IT Advisor tervező üzemmódban (Planning > Device Association) szekcióban jobb egér kattintás az ITO szerveren ahol a szerverek felderítését konfigurálhatjuk.

A külső IT eszközök valós adatainak importálásához az alábbi protokollok állnak rendelkezésre az ITO-ban:

  • WMI (Windows rendszerek)
  • VMware ESXi/VMware Guests
  • SNMP blade chassis konfigurációk, Linux and Unix rendszerek felderítésére (SNMP V1 és V2 protokoll)
  • SSH Linux rendszerek
  • IPMI

Az ITO felderítések felfutása után az ITO szerver webes felületén megtekinthetjük, hogy milyen eszközöket talált a rendszer. A fizikai és virtuális szervereket is beleértve. Ezen szerverek megjelennek az IT Advisor felületén is, hol párosíthatjuk őket a modellben felépített rack szekrényben elhelyezett szerverhez, így az IT géptermi modellben megjelennek egy kis idő után a valós szerver terhelési adatok. A hosszabb távú statisztikákkal történő munkához és elemzések, riportok készítéséhez hosszabb időtávú adatgyűjtés szüksége.

Riportok az IT Advisor analytics menüpontjában elérhető.

  • Server Energy Cost
  • Server Power Consumption
  • Server Utilization
  • Underutilized Servers

Server Power Consumption riport segít azonosítani a letöbb energiát felhasználó szervereket. A lista segítségével könnyebben megtalálni azon eszközöket, melyeket fejleszteni, terhelést megosztani vagy cserélni szükséges. Területre és időpontokra szűrt elemzést készíthetünk.

Server Utilization riport energiaköltségeket szerver szinten elemezhetjük.

Underutilized Servers riport segítségével a nem terhelt, vagy nagyon alacsonyan terhelt IT eszközöket azonosíthatjuk. Ezen lista segítségével könnyebb a szabad rack helyekkel és IT eszközökkel gazdálkodnunk energia felhasználás tekintetében.

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr3316578330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása