Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

APC ATS AP4423 RACK ATS automatikus betáplálás váltás géptermi környezetben

Adatközponti környezetben fontos kérdés a redundancia a folyamatos üzem biztosításához. Szervereknél és sok aktív eszköznél már megoldott a két irányú tápellátás, azonban számos olyan eszköz létezik, melyek csak egy tápegységgel és betáplálási iránnyal rendelkeznek. Az ATS (Automatic Transfer Switch) eszköz segítségével ezt a funkcionalitást tudjuk megvalósítani olyan módon, hogy kétirányból történő betáplálások között tud nagyon gyorsan kapcsolni, melynek köszönhetően a táplált fogyasztói oldalon nem történik kiesés a folyamatos energia táplálásban. ATS berendezésekből sok féle létezik, melyek teljesítményben is széles spektrumot ölelnek fel.

Jelen cikkben az APC AP4423 ATS berendezést tekinthetjük meg. Rack szekrénybe építhető 1U méretet elfoglaló egységről beszélünk, mely beépített menedzsment felülettel és kijelző egységgel rendelkezik.

ats_ap4423_front_view.png

 

ATS berendezéseknél számtalan topológia felépíthető a táplálási irányok szempontjából. Fontos megjegyezin, hogy ezzel a megoldással a tápegységek hibája nem küszöbölhető ki az aktív eszközök oldalán. Tehát a redundáns tápellátás megvalósul, ha a tápegység működő képes.

ats_schematic.png

A és B betáplálási irány esetén a fogyasztókat elláthatjuk normál hálózatról, generátor által védett diesel jogos sín rendszerről és szünetmentes (UPS) berendezésről. Az alábbi kis táblázat gyors áttekintés nyújt ezek alkalmazása és az általuk nyújtott védelem szempontjából.ats_source_configuration.png

Az ATS berendezés táplálási irányának meghatározásakor kiválaszthatjuk, hogy melyik forrás legyen az alapértelmezett. Természtesen, ha mindkét ág UPS berendezéssel biztosított akkor nem szükséges dedikálni az alapértelmezett forrást.

apc_ats_4423_pic_11.png

Az alábbi ATS berendezésnél érdemes még beszélni az alábbi beállításokról, melyek a működési paraméterekre vonatkoznak.

apc_ats_4423_pic_12.png

Frekvencia eltérés: meghatározza az elfogadható frekvenciaingadozás tartományát a névleges vonali frekvenciához képest.

Példa: ha a normál vonali frekvencia 50 Hz és 3 Hz eltérés van kiválasztva, akkor az elfogadható frekvenciatartomány 47Hz ~ 53Hz.

Line VRMS: A készülék névleges vonali feszültségének beállítása.

Wide VRMS Limit: A feszültségingadozási határ, amelyet akkor kell használni, ha a feszültségátviteli tartomány szélesre van állítva. Ennek az értéknek meg kell haladnia a közepes VRMS korlátot.

Medium VRMS Limit: A feszültségingadozási határérték, amelyet akkor kell használni, ha a feszültségátviteli tartomány közepes értékre van állítva. Ennek az értéknek nagyobbnak kell lennie, mint a szűk VRMS határérték, és kevesebbnek kell lennie a széles VRMS határértéknél.

Narrow VRMS Limit: A feszültségingadozási határérték, amelyet akkor kell használni, ha a feszültségátviteli tartomány keskenyre van állítva. Ennek az értéknek kevesebbnek kell lennie, mint a közepes VRMS határérték.

Érzékenység: meghatározza a feszültségváltozás érzékenységét. 

ATS érzékenységének beállításainak módosításával lehet, hogy mikor kapcsoljon át a berendezés a preferált betáplálásról a tartalék betáplálásra. Amikor alacsony (LOW) érzékenységet választunk 4 ms vár az ATS berendezés mielőtt átkapcsol a tartalék betáplálásra. Magas (HIGH) érzékenységi beállításnál 2 ms az átkapcsolási idő.

Az ATS beredezés hasonlóan számos APC (Schneider Electric) eszközhöz rendelkezik beépített web szerverrel, melynek segítségével integrálhatjuk a felügyeleti rendszerekbe (DCE). Így miden az ATS berendezést érintő eseményről értesülhetünk. Természetesen a web szervernek köszönhetően épületfelügyeleti rendszer nélkül is képes üzeneteket, jelzéseekt továbbítani az üzemeltetők részére.

Az APC AP4423 ATS vásárlásakor a doboz tartalmazza a rack szekrénybe szereléshez szükséges elemeket.

ats_inventory.png

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr6916113222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása