Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Schneider Ethernet MODBUS Gateway (EGX150)

Schneider Electric Ethernet MODBUS átjáró a megszűnt TSXETG100 típus kiváltó típusa. Tulajdonságaiban és tudásában szinte hasonló az előző típussal. 

schneider_egx150_modbus_gateway.JPG

Külsőre is szembetűnő különbségek vannak a MODBUS átjárón. Az egyik ilyen különbség az előlapon látható Reset gomb, mellyel újra tudjuk indítani a MODBUS gatewayt különösebb szerelési munkák nélkül. Az előző típuson található reset gomb kezelése, csak kis méretű tárgy segítségével volt megoldható. 10 to 15 másodpercig nyomva tartva a reset gombot, újraindíthatjuk (Soft Reset) a LINK 150 MODBUS átjárót. 

A régebbi típuson az RS485 kommunikációs port csatlakozástatásra sorkapocs bekötés volt kialakítva. Az új típuson ezt lecserélték RJ45 típusú csatoló felületre. 

Ennek előnye és hátránya is van. Bekötés szempontjából nehézkesebb. Mi magunk is beköthetjük az RJ45 csatlakozó kábelt a két vagy négy vezetékes RS485 MODBUS kapcsolat kiépítéséhez. Megvehetjük a gyári csatlakozó kábelt is, mely egyik oldalán az RJ45 csatlakozó található, a másik oldalán pedig egy sorkapocs, ahol beköthetjük a MODBUS kábelt. 

egx150_link150_cable_adapter_ph68385.PNG

Az IP csatoló felület is RJ45 csatolóval van természeten felszerelve. Erre érdemes odafigyelni, hogy ne keverjük össze, hogy melyik csatlakozót, melyik portra csatlakoztatjuk. A lan kábel csatlakozására két külön port áll rendelkezésünkre. Az egyik a POE switch által szolgáltatót energia ellátásra használható, a másik a külső tápegység használatra használható lan csatlakozásra szolgál. 

Tápellátására vagy POE switchen keresztüli tápellátást választhatjuk, vagy egy külső tápegységet csatlakoztathatunk (24 VDC 500mA) az EGX150 modulhoz. 

A MODBUS gateway külső paramétereinek áttekintése után nézzünk, milyen változásokra számíthatunk a belső tartalom változásában. 

Az első változással ezen a területen is szembesülünk, mely az eszközhöz történő csatlakozás menete. Ezentúl nem statikus IP cím megadása úton tudunk első alkalommal csatlakozni a gatewayhez, hanem eszközönként változó IP címen. Melyek a MAC címhez (MAC ADRESS) vannak rendelve. 

IP cím első két szegmense 169.254.YY.ZZ. A csatlakozáshoz szükséges utolsó két szegmens kiszámítható az eszköz oldalán található MAC címből.

Például a MAC cím : 00-B0-D0-86-BB-F7 ez hexadecimális érték, melynek utolsó két szegmense adja meg számunkra az IP címet. A hexadecimális értéket átkonvertálva decimálisba megadja a keresett IP címet.  0-176-208-134-187-247. A keresett IP cím: 169.254.187.247

Belépéshez a már ismert felhasználónevet és jelszót használhatjuk. 

Felhasználónév: Administrator

Jelszó: Gateway

A felülete hasonló az előző generációs MODBUS átjáróhoz. Szembetűnő a részletesebb statisztikai adatok, melyek már nem csak a MODBUS vonallal kapcsolatban szolgáltat részletesebb statisztikai adatokat, hanem az eszköz működéséről is. 

Az RS485 kommunikáció beállításánál is többlet funkciókkal bővült az EGX150 MODBUS átjáró. 

Az eddigi funkciókon kívül lehetőségünk van állítani a STOP BIT-ek számát, TERMINATION a lezáró ellenállással kapcsolatos beállítás, BIASING átviteli vonal stabilitásával kapcsolatos beállítás. 

Hasznos funkció az eszköz fizikai megkeresésének megkönnyítése az RS485 led narancssárga villogásának bekapcsolása (Module status LED blinking) 15 másodpercig. Könnyen észrevehető a kapcsolószekrényekbe beépítve, mivel a többi visszajelző led zöld színnel világít. 

Ennél a típusnál is igaz, hogy néhány paraméter módosítása után érdemes újraindítani a LINK150 gatewayt. Például ha módosítjuk a maximális IP csatlakozások számát. 

A bemutatott eszközön 5.0.24 vezriójú firmware volt, melyet frissítés után 5.0.27 verzióra lett felfrissítve. Az új firmware letölthető a Schneider Electric oldaláról a változástörténet az alábbi dokumentumban látható. 

egx150_firmware_release_notes.PNG

A frissítési folyamatott az alábbi videó nagyon jól bemutatja. 

Jelenleg (2019-10-25) elérhető legfrisebbb firmware: 005.000.029

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr8315175888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása