Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Email - SMS Gateway üzenet továbbítás az adatközponti felügyeleti rendszerekről

Az okostelefonok és a telefonokra megérkező emailek kora előtt elterjedt megoldás volt az SMS értesítések továbbítása. Erre gyakran email SMS gatewayek alkalmazása volt a legegyszerűbb. Mail szerver és a mobilszolgáltatók segítségével SMS gateway nélkül is megoldható volt az üzenet továbbítása a mobil készülékre.

Az SMS értesítés a felügyeleti rendszer állapotairól még napjainkban is működő megoldás. A nagyobb megbízhatóságot tartják elsősorban szem előtt.

Régóta használom a magyar fejlesztésű SMS ALERTER készüléket üzenet továbbításra a felügyeleti rendszerből, a mobiltelefonokra. Nagy előny a magyar fejlesztői gárda és ezáltal könnyebb megvalósíthatósága az egyedi fejlesztéseknek, ha erre lenne szükség. Ilyen fejlesztés által lett implementálva a készülékbe az APC készülékkel kompatibilis üzenet kezelés. Az SMS ALERTER képes SMTP szerverként funkcionálni az APC berendezések webkártyáival, Data Center Expert (DCE), NetBotz felügyeleti eszközökkel. Ez hatalmas előny, mivel sokszor a felügyeleti rendszerek zárt hálózatban üzemelnek. Ez azt jelenti, hogy nincsen fizikai kapcsolatuk a vállalati hálózat többi elemével. Külön BMS VLAN (BMS - Building Management System) hálózatban üzemelnek, ez azt jelenti, hogy nem férnek hozzá az SMTP szerverhez. Az SMS ALERTER használatával ezen zárt hálózatokból is megoldható az üzemeltető személyek részére történő üzenet továbbítás.

 

Az SMS ALERTER előnyéről, hogy képes önálló SMTP szerverként üzemelni. Tetszőleges operációs rendszerhez illeszthető. Normál méretű SIM kártyát képes fogadni. (Standart SIM avagy MINI SIM 2FF). Támogatott hálózat GSM 900/1800 vagy 850/1900.

Előnye:

  • Gyorsan üzembe helyezhető.
  • Függetlenül tud működni a LAN hálózat többi elemétől.
  • Listás telefonszám kezelés.
  • Könnyű konfigurálás.
  • Beépített nagy energiatároló kondenzátor, akkumulátor nélkül 5 percig képes áramszünet esetén működni.
  • Debug port.
  • Egyszerű DNS kérés kezelése. A berendezés feloldja a saját "host név"."domain név" formátumú hálózati nevét a saját IP-jére, mint egy DNS szerver.
  • Táp megszűnéséről riasztás

Hátrány:

  • T-Base 10 Ethernet
  • Maximális email méret 4096 bájt

 

SMS Init 3 konfigurációs program segítségével könnyedén elvégezhetjük a beállításokat. A debug port segítségével pedig az 1025 port segítségével felügyelhetjük is az SMS ALETER működését, SMS üzenetek kezelését.

 

Data Center Expertről és NetBotz eszközökről küldött SMS üzenetek méretét érdemes 4096 byte értékre állítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr5016481450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása