Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Schneider Electirc IT Advisor change management és munkafolyamatok

Adatközpontok mindennapi üzemeltetésénél a munkafolyamatok megfelelő tervezése és menedzselése sokban könnyítheti a mindennapi munkavégzést. Az IT advisor adatközponti üzemeltető szoftver change moduljának megvásárlásával lehetőségünk van munkafolyamatok szervezésére és kezelésére a szoftver segítségével.

Többféle képen megközelíthető a munkafolyamatokkal kapcsolatos feladatok. Egy adatközpontban számos munkafolyamat időszakos jelleggel ismétlődik, míg más folyamatok eszköz vagy helyiség specifikus jelleggel bírnak.

Az IT advisor szoftver segítségével előre definiált munkafolyamatokat készíthetünk (Work Order Process). Például éves rendszerességgel adatközponti karbantartási folyamatok során, a szünetmentes berendezések karbantartása rendszeres munkafolyamat. Ezen munkafolyamatok kezelésére a szoftverben előzetesen definiált munkafolyamtokhoz határidőket és felelősségi csoportokat rendelhetünk. A csapat munka és követése egyszerűsödik, hiszen mindenki, aki hozzáférési jogosultsággal rendelkezik a rendszerhez tudja kezelni a számára kiosztott, vagy csapata számára kiosztott munkafolyamatokat. A menedzserek pedig nyomon követhetik a folyamatokat, hiszen a munkafolyamatok szűrésével és auditálásával egyszerűen áttekinthetőek a folyamatok.

Egyedi munkautasításokat is létrehozhatunk. Ez nagyon hasonló az előző work order proccess folyamatokhoz. Az új munkafolyamat (work order) létrehozása és az előzetesen sablonként mentett (work order process) közötti különbség, hogy az előző nem menthető későbbi felhasználásra.

Az IT advisor adatközponti modellező szoftverben létrehozott változásokhoz hozzárendelhetünk munkafolyamatokat. Így a digitális modell alkotás és a valós adatközponti munkavégzés összeköthető.

Példa az adatközponti modell és a munkafolyamatok kapcsolatára:

Feladat: Új szerver üzembehelyezése szükséges, melynek a szükséges erőforrások ismeretében meg kell keresnünk a megfelelő helyett.

Első lépésként az IT advisor tervező üzemódban kiválasztjuk az eszköz ellátással kapcsolatos szekciót (Asset Provisioning), itt az eszköz listából kiválasztjuk a telepíteni kívánt új szervert. Beállítjuk, hogy milyen feltételek mellett szeretnénk javaslatot kapni a szerver elhelyezésére az adatközpontban, vagy adott helyiségben, vagy az adott rack szekrényben. A hálózati kapcsolatok, szabad rack U helyek és szabad PDU csatlakozók és hűtési kapacitások figyelembevételével javaslatot kapunk a leideálisabb telepítési helyre. A hozzáadás gombbal elhelyezzük a kiválasztott rack szekrényben az új szervert. A modellen jobb egérkattintással új feladatot adunk az eszközhöz, mely a telepítésére vonatkozó részleteket tartalmazza. (automatikusan kitöltve a helyszín). Az ilyen módon telepített szerver automatikusan csatlakozik a modellben a PDU-hoz. A munkafolyamatokat ezeknek megfelelően szervezhetjük.  

A munkafolyamtok különböző státuszai egyszerűen változtathatóak a munkavégzők által, így végig vezetve őket a különböző munkafolyamtokon.

Az IT advisor szoftverben könnyen áttekinthető felületet kapunk a múltbeli és folyamban lévő munkafolyamatokról és státuszukról. Ennek segítségével könnyen kézben tarthatjuk a határidős folyamatokat. Könnyen mérhető az adatközponti munkafolyamatok hatékonysága.

it_advisor_analytics_change_1.png

A change modul segítségével könnyen követhetőek az adatközponttal kapcsolatos változások és eszköz nyilvántartások. 

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr4916579672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása