Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Schneider BCPMA - Kapcsolószekrény fázisonkénti fogyasztás mérés adatrögzítés, távfelügyelet

A leggyakoribb felügyeleti rendszerrel szemben támasztott követelmény a fogyasztási adatok mérése. Az energia hatékonyság, biztonság és tervezhetőség legfontosabb eszköze a megfelelő szintű energia fogyasztás mérése. 

A Schneider Electric által gyártott és forgalmazott BCPMA mérőrendszer segítségével, fázisonkénti mérési rendszer alakítható ki, a nagyobb elektromos elosztó szekrényekben (PDU).

A rendszer segítségével áramköri szinten monitorozhatjuk, rögzíthetjük a fogyasztási adatokat. Beépített és konfigurálható riasztási érték segítségével megelőzhetőek a túlterhelésből adódó leállások. A rendszer konfigurálásához elengedhetetlen a pontos elektromos hálózat ismerete. Csatlakozó kábelek és beépített védelmi készülékek (kismegszakítók) paraméterei.  

schneider_bcpma.PNG

Beépített RS485 port segítségével konfigurálható és csatlakoztatható felügyeleti rendszerekhez, melyek végzik az adatgyűjtést és elemzést. A képen látható 4x21 darab áramváltóval ellátott panelek szolgálnak az egyedi méréshez csatlakozó áramkörök mérésére. Így összesen 84 darab áramkör egyszeri mérésére alkalmas a BCPMA modul. Általában ezen áramköri szám elég a nagyobb energia elosztó rendszerek mérésre az adatközponti környezetben. Beépítése bármely elektromos kapcsolószekrénybe kivitelezhető. Helyigénye sorkapcsok és csatlakozó kábelek közé beépítve minimálisra szorítható. 

A csatlakozó vezérlő panel mérési adataival felügyelhetjük a hálózatot és a későbbiekben adatok visszatekintése során a DCE rendszer segítségével pontosabb képet kaphatunk a hálózatunk teljesítmény, áram és feszültség viszonyaival kapcsolatban.  

A fizikai telepítés után a PowerLogic BCPMA mérőműszer konfigurálását kell elvégeznünk. Ezen feladat első része a MODBUS kommunikáció beállítása. Ezen beállítás könnyedén elvégezhető a vezérlő panelra integrált mikrokapcsolók segítségével. A két kapcsolósor segítségével konfigurálhatjuk a MODBUS kapcsolat működési paramétereit és a MODBUS címzés kiosztását. 

MODBUS kommunikáció beállítása:

• Baud Rate: 9600, 19200, 38400
• Parity: On or Off
• Parity: Odd or Even
• Wiring: 2 or 4

Az RS485 vonal konfigurálása és a BCPMA mérő panelhez csatlakoztatott MOBDUS Gateway konfigurálása után az egyedi mérésre szolgáló panel konfigurálható a Schneider Electric ION Setup configuration nevezetű programmal. 

Tervezéskor érdemes odafigyelni a MODBUS címkézés kiosztására, minden BCPMA adatgyűjtő modulnak két MODBUS címre van szűksége. (2 mérő panelenként 1 MODBUS cím). A címzés megadásánál a panelre épített mikrokapcsolók segítségével meghatározzuk az első MODBUS címet, a következő MODBUS cím az előző cím +1. A BCPMA címzése 1-246 tartományban állítható. 

Az adatokat a BCPMA modul nagyjából két másodpercenként frissíti. A beállított határértéket amint valamely áramkör megközelíti a BCPMA aktiválja az eseményhez rendelt riasztást.

Pillanatnyi áram riasztások

A pillanatnyi aktuális riasztás beállítási paraméterei határozzák meg a maximális értéket (magas riasztás) és
Minimális (alacsony riasztási) határértékek az összes elágazó és fő áramkörre, amelyet a BCPM figyel. A pillanatnyi áramellátás riasztások csak akkor vannak bekapcsolva, ha a riasztási feltételek teljesülnek. Amikor a riasztási érték (áramkör) visszaáll normál értékre a riasztás törlődik.  

Magas-magas riasztási küszöb (High-High Alarm Threshold)

Írja be a pillanatnyi áramértéket, a magas riasztási küszöb százalékában kifejezve. Amikor az áramkör árama meghaladja ezt az értéket, akkor aktiválódik a magas áram riasztás.

A riasztás letiltásához állítsa az értéket 0-ra (nulla)

Magas riasztási küszöb (High Alarm Threshold)

Írja be a pillanatnyi aktuális értéket a megszakító méretének százalékában kifejezve (alapértelmezett = 60%). Ha az áramkör árama meghaladja ezt az értéket, akkor aktiválódik a nagy áramú riasztás.

A riasztás letiltásához állítsa az értéket 0-ra (nulla)

Példa: Ha a küszöbérték 60% -ra van állítva, akkor a magas riasztás azonnal aktiválódik
Egy 20 A-os megszakító árama meghaladja a 12 A-t (azaz 20 A x 0,60).

Alacsony-alacsony riasztási küszöb (Low-Low Alarm Threshold)

Írja be a pillanatnyi áramértéket, az alacsony riasztási küszöb százalékában kifejezve. Amikor az áramkör árama ezen érték alá csökken, akkor aktiválódik az alacsony-alacsony áramerősségű riasztás.

A riasztás letiltásához állítsa az értéket 0 (nulla) értékre.

Alacsony riasztási küszöb (Low Alarm Threshold)

Írja be a pillanatnyi aktuális értéket a megszakító méretének százalékában kifejezve (alapértelmezett = 5%). Amikor az áramkör árama ezen érték alá csökken, akkor aktiválódik az alacsony áramú riasztás.

A riasztás letiltásához állítsa az értéket 0 (nulla) értékre.

Példa: Ha a küszöbértéket 5% -ra állítják be, akkor az alacsony riasztás azonnal aktiválódik
Egy 20 A-os megszakító árama 1 A (azaz 20 A x 0,05) alá esik.

Riasztás hiszterézis (Alarm hysteresis)

Írja be a riasztási küszöb százalékában kifejezett értékét, amely meghatározza a riasztási küszöböt az áramnak a magas riasztási küszöb alá kell esnie, vagy az alacsony riasztási küszöb fölé kell emelkednie a riasztás KI állapotának meghatározásához (alapértelmezett = 5%).

A riasztás letiltásához állítsa az értéket 0 (nulla) értékre.

Példa: Ha a hiszterézist 5% -ra állítják, akkor a magas 12 A-os riasztási küszöbérték OFF (kikapcsolt) állapota legyen 11,4 A-nál alacsonyabb (azaz 12 A mínusz (12 A x 0,05)), míg az OFF állapot alacsony 3 A riasztási küszöbértéke 3,15 A vagy annál nagyobb (vagyis 3 A plusz (3 A x 0,05)). 

instantaneous_current_alarms.PNG

 

Reteszelő áram riasztások (Latching Current Alarms)

Az aktuális riasztás beállítási paraméterek meghatározzák a riasztás késleltetését (időzítőjét) és küszöbértékét
minden elágazó és fő áramkörre, amelyet az árammérő megfigyelt.

A riasztások addig maradnak aktívak, amíg a felhasználó nullázza vagy törli a riasztásokat.

A riasztási késleltetés beállítása meghatározza, hogy hány másodpercig legyen az áramkör riasztási állapotban  a riasztás aktiválása előtt. (vagyis meghaladja a magas vagy magas-magas riasztási küszöböt, vagy alá esik az alacsony vagy alacsony-alacsony riasztási küszöb érték alá)

A visszatérés a normál (nem riasztási) állapotba:
Pillanatnyi, tehát a riasztás késleltetési időzítőjét visszaállítja, ha az áramkörben az áram normalizálódik az időzítő lejárta előtt. A riasztási küszöbérték meghatározza a magas vagy alacsony áramszintű riasztási állapot határát,
a megszakító méretének százalékában kifejezve.


Magas - magas riasztás késleltetés (High-High Alarm Delay (s))

Hány másodpercet kell az áramkörnek a riasztási értéket folyamatosan meghaladni, a Magas-magas riasztási küszöbérték a magas-magas riasztás aktiválása előtt (alapértelmezett = 10 s).

Magas riasztási késleltetés (High Alarm Delay (s))

Hány másodpercet kell az áramkörnek a riasztási értéket folyamatosan meghaladni, a Magas riasztási küszöbérték a magas riasztás aktiválása előtt (alapértelmezett = 10 s).

Alacsony riasztási késleltetés (Low Alarm Delay (s))

Hány másodpercet kell az áramkörnek a riasztási értéket folyamatosan meghaladni, a Alacsony riasztási küszöbérték a alacsony riasztás aktiválása előtt (alapértelmezett = 10 s).

Alacsony-alacsony riasztási késleltetés (Low-Low Alarm Delay (s))

Hány másodpercet kell az áramkörnek a riasztási értéket folyamatosan meghaladni, a Alacsony riasztási küszöbérték a alacsony-alacsony riasztás aktiválása előtt (alapértelmezett = 10 s).

Nulla áram riasztás bekapcsolási ideje (Zero Current Alarm On Time (s))

Hány másodpercet kell az áramkörnek az alacsony-alacsony riasztás felett maradnia, mielőtt a reteszelő riasztások élesítve vannak (alapértelmezett = 10 s).

Nulla áram riasztás késleltetés (Zero Current Alarm Delay (s))

Hány másodpercet kell az áramkörnek az alacsony-alacsony riasztás alatt lennie, mielőtt a reteszelő riasztások élesítve vannak (alapértelmezett = 30 s). Ezen pont után, ezen a csatornán az összes reteszelő riasztás le van tiltva.

Magas-magas riasztási küszöb (High-High Alarm Threshold (%))

A magas-magas riasztási állapot határértéke, a megszakító méretének százalékában kifejezve (alapértelmezett = 70%).

Például a magas-magas riasztási küszöbérték egy 20 A-es megszakítóhoz 14 A (vagyis 20 x 0,70).

A riasztásnak az összes csatornára történő letiltásához állítsa a küszöbértéket 0-ra (nulla).

Magas riasztási küszöb (High Alarm Threshold (%))

A magas riasztási állapot határértéke, a megszakító méretének százalékában kifejezve (alapértelmezett = 60%).

Például a 20 A-os megszakító magas riasztási küszöbértéke 12 A (azaz 20x0,60).

A riasztásnak az összes csatornára történő letiltásához állítsa a küszöbértéket 0-ra (nulla).

Alacsony riasztási küszöb (Low Alarm Threshold (%))

Az alacsony riasztási állapot határértéke, a megszakító méretének százalékában kifejezve (alapértelmezett = 7,5%).

Például egy 20 A-os megszakító alacsony riasztási küszöbértéke 1,5 A (azaz 20 x 0,075).

A riasztásnak az összes csatornára történő letiltásához állítsa a küszöbértéket 0-ra (nulla).

Alacsony-alacsony riasztási küszöb (Low-Low Alarm Threshold (%))

Az alacsony riasztási állapot határértéke, a megszakító méretének százalékában kifejezve (alapértelmezett = 2,5%).

Például egy 20 A-os megszakító alacsony és alacsony riasztási küszöbértéke 0,5 A
(vagyis 20 x 0,025). 

A riasztásnak az összes csatornára történő letiltásához állítsa a küszöbértéket 0-ra (nulla).

latching_alarm_examples.PNG

latching_alarm_examples_tablazat.PNG

 2. példa megoldás 

latching_alarm_examples2.PNG

latching_alarm_examples_tablazat2.PNG

A BCPMA modul mérési eredményeinek kiértékelésére és rögzítésére a Schneider Data Center Expert (DCE) rendszer kiválóan alkalmas.

A megjelenést lehetőség van egyénire szabni a kapcsolószekrény elnevezéseit figyelembe véve. 

Áramértékek figyelését és riasztási értékeit egyedileg is konfigurálhatjuk a DCE felületén egyedi riasztási eseményeket létrehozva. Például, ha tudjuk, hogy mekkora fogyasztással kell rendelkeznie az adott áramkörnek, akkor a DCE felületén is beállíthatjuk a minimum áramérték figyelését. Ebből is tudhatjuk, hogy az adott áramkörnél  valamilyen probléma például védelmi leoldás történ a kismegszakítónál. (Igaz ezt a kismegszakítóra épített kapcsoló állás figyelésével is megoldhatjuk, melyet konfigurálunk a Data Center Expert felületén). Áramérték csökkenés történhet a csatlakoztatott villamos fogyasztó valamilyen hibájából is, melyet a felvett teljesítmény csökkenése is jelezhet. Célszerű ezen jelzéseket is személyre szabni.  

Fontosabb értékfigyelési paraméter lehet a túlterhelés okozta védelmi leoldás megelőzése, melyet a max current érték figyelésére konfigurálhatunk. Ezen értéket rögzíti a BCPMA modul, hogy áramkörönként mekkora volt a maximális áramérték felvétel. Ha a riasztási érték meghaladta a maximális áramértéket, melyet az egyénileg meghatároztunk az adott áramkörre, akkor a DCE rendszer a beállított figyelmeztető szöveget megjeleníti. A maximálisan elért áramérték mérési eredményeket a BCPMA modulokhoz mellékelt ION setup segítségével törölhetjük. (Ezen programban van lehetőségünk a fogyasztási adatokat is törölni.)

50mA alatti áramértékeket a BCPMA nulla (0mA) értékűnek vesz figyelembe.

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr9015404678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása