Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Schneider Electric IT Advisor hálózati kapcsolatok kialakítása adatközponti modellben

Adatközpontok üzemeltetésnél szinte napi feladat a switchek és a patch panelek kezelése. Új vagy meglévő informatikai eszközök hálózati kapcsolatainak kialakításának, vagy javításának során a kábelrengetegek között kell boldogulni az adatközpont dolgozóinak.

A kommunikációs LAN kábelek az esetek nagy részében nincsenek megfelelően címkézve, nincsenek megfelelően dokumentálva. Ez azért is problémás, mert a switchek cseréjénék nehézséget okozhat. Különböző VLAN hálózatoknak dedikált switch portok azonosítása problémás lehet a megfelelő dokumentálás hiányában.

A Schneider Electric IT Advisor adatközponti üzemeltető szoftvere  segítségével dokumentálhatjuk és a digitális modellünkben rögzíthetjük ezen informatikai kábelek útvonalait.

Az ITA felületén kétféle módszer közül választhatunk ezen IT útvonalak kialakításánál. Az egyik, hogy egyfajta táblázatos elrendezésben alakítjuk ki a kapcsolatokat a különböző informatikai eszközök között. A másik, hogy egyfajta vonalakat húzunk az informatikai eszközök között, melyeket így összekötve kialakul a hálózati topológia.

Első lépések egyikeként konfigurálni kell a hálózati eszközöket. Érdemes a leírás részekben megadni, hogy a patch panel, switch portokhoz milyen funkciók vannak rendelve. Példának kedvéért, ha külön BMS VLAN hálózatot alakítunk ki egy patch panelen és switchen akkor ezt címkézhetjük az IT Advisor rendszerében. Ezen címkézések sokat fognak a későbbiekben segíteni, hogy a hálózati kapcsolatokat kialakítsuk.

A kapcsolatok kialakításánál a szoftver kialakítása rendkívül egyszerű. A felépített hálózati eszközök kapcsolatainak kialakításánál szekrényen belüli és rack szekrényen kívüli kapcsolatokkal dolgozik. Az informatika csatlakozásokat mindig valamelyik végponttól kezdve kezdjük el felépíteni. A felépített útvonalak megjelenítésre lehetőségünk van, ha jobb egérgombbal kattintunk a kiválasztott útvonalra és kiválasztjuk, hogy a rendszer mutassa meg az adott kapcsolat útvonalát az adatközpontban.

Az IT Advisor szoftver később ezen beállítások alapján készíti a szabad hálózati kapcsolatokkal kapcsolatos kimutatásokat, jelentéseket. A szoftver ezen paramétereket is figyelembe veszi, amikor javaslatokat tesz új szerverek, hálózati eszközök optimális elhelyezésére az adatközpontban.

Az informatikai kapcsolatoknál is hasonlóan fontos a valóságnak megfelelő modell felépítése mint az energetikai útvonalaknál, hiszen az egész rendszer egy összefüggő egészet alkot, ahol bármely részelem problémája kihathat a többi elem működésére az adatközpontban.

Riportok segítségével áttekintő képet kaphatunk ezen kapcsolatokról.

 it_advisor_network_connection_network_summary.png

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr3116569932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása