Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

DeepSea DSE892 csatlakoztatása Schneider DCE felügyeleti szoftverhez

Ebben a cikkben a Deepsea generátor vezérlő gyártó DSE892 kommunikációs moduljának csatlakoztatását mutatjuk be a Schneider DCE (Data Center Expert) felügyeleti szoftverhez. 

deepsea_dse892.jpg

Az oldalon már beszéltünk a Schneider által forgalmazott MODBUS gatewayről, a Deepsea DSE892 kommunikációs modul szintén rendelkezik modbus kommunikációs képességekkel. A modulhoz különböző DeepSea generátor vezérlőket és hálózati átkapcsoló automatikákat csatlakoztathatunk.

Kétféle módon csatlakoztathatjuk a kiválasztott modul a kommunikációs eszközhöz:

  • USB kábel segítségével

Alap esetben a DSE892 modul USB kábel csatlakoztatásra van beállítva, tehát ha vettünk egyet és gyorsan szeretnénk csatlakoztatni a modulokat akkor egyszerűen összedugjuk őket egy szabványos USB A-B nyomtató kábellel. Ezek után a modul beállítási felületét megnyitva távolról kezelhetjük is a csatlakoztatott diesel vezérlő egységet. Elindíthatjuk távolról, megtekinthetjük állapotát. Beállíthatjuk email küldési funkcióját, hogy értesítéseket kapjuk a generátor vagy hálózati átkapcsoló eseményeiről. 

dse892_usb_communication_setting.JPG

dse892_usb_modules_instrumentation.JPG

dse892_usb_modules_instrumentation_details.JPG

 

  • RS485 kommunikáció segítségével

Ebben az esetben a DeepSea eszközt (generátor vezérlő, átkapcsoló automatika, stb.) soros MODBUS vonal segítségével kötjük össze a DSE892 kommunikációs modul RS485 portjával. Ha megfelelően összekötöttük a két eszközt akkor az alábbi beállításokat kell elvégezni. Fontos figyelni a csatlakoztatott eszköz SLAVE ID beállítására, a legtöbb generátor vezérlő alap esetben a 10-es SLAVE ID-ra van beállítva. Ezt könnyen ellenőrizhetjük a vezérlő kijelzőjén keresztül a serial communication résznél. 

dse892_rs485_communication_setting.JPG

Ha szeretnénk módosítani akkor szükségünk lehet a DeepSea DSE Configuration Suite szoftverre. Kijelzőn keresztül is módosíthatjuk a beállításokat, de a szoftveres megoldás talán egyszerűbb a legtöbbeknek. 

deepsea_dse_configuration_comm_setting.JPG

Megfelelően beállított MODBUS soros kapcsolat esetén az előzőekben bemutatott módon látnunk kell a Modules Instrumentation menüben a generátor vezérlő kezelő felületét. 

A kapcsolat állapotát ellenőrizhetjük a Status menüpont segítségével. Ha a küldött és fogadott csomagok számában jelentős eltérést tapasztalunk, akkor érdemes felülvizsgálni a modbus vonal kiépítését és a beállításokat. (Nagyobb távolságok esetén érdemesebb alacsonyabb kommunikációs sebességet beállítani.) 

deepsea_dse892_modbus_status.JPG

DeepSea DSE892 TCPIP MODBUS kapcsolat beállítása

 

A kapcsolat beállításához a Modules configuration MODBUS Pass Through menüjében állíthatjuk be. Az alábbiakban látható beállítás segítségével beállíthatjuk a DCE rendszerünk számára a MODBUS lekérdezéshez szükséges kommunikációt. 

deepsea_dse892_modbus_pass_through.JPG

Soros RS485 kommunikációs kialakításnál a DeepSea DSE895 master módban lekérdezi a csatlakoztatott DeepSea vezérlő egységet. A Schneider DCE rendszere pedig master módban lekérdezi a Deepsea DSE895 rendszerét. 

A DCE rendszerhez csatakoztatás folyamata egyszerű, hiszen a megadott IP cím, Slave ID és az 502-es port beállítása utána felvehetjük a felügyeleti rendszerbe a DeepSea vezérlő egységet. Ehhez először persze megfelelő DDF (Device Definition File) fájlt kell feltölteni a DCE rendszerbe. 

dce_modbus_connection.JPG

 

A DSE892 támogatja az SNMP lekérdezés lehetőségét is. Ebben a cikkben azért nem foglalkozzunk az SNMP beállításaival, mivel a Schneider Electric DCE rendszere nem támogatja az SNMP2C formátumot. A DCE rendszer támogatja az SNMP V1 és SNMP V3 formátumot. 

A DSE892 SNMP V2C formátumot támogatja. 

A DSE892 könnyedén rögzíthető a generátor vezérlő szekrényben, vagy ha az adatbiztonsági vagy a kommunikációs kábelek csatlakoztatása megköveteli, akkor külső vezérlőszekrényben kalapsínre pattintható. (Két csavar segítségével rögzíthető is különböző felületeken.)

Generátor vezérlőszekrényben történő elhelyezés során, könnyű helyzetünk van a 8VDC - 35VDC tápfeszültség csatlakoztatására. Hiszen a generátorban elhelyezett akkumulátortöltő és akkumulátorok segítségével biztosítékon keresztül megtáplálhatjuk a DSE892 kommunikációs modult. (Ugyanilyen tápfeszültségről üzemelnek a generátor vezérlők és átkapcsoló automatika is.)

Külső vezérlőszekrényben elhelyezéskor figyeljünk a külső tápegység megválasztására.

Tápfeszültség: 8VDC-35VDC 

12VDC táplálás esetén a maximális üzemi áram 200mA. (Készenléti üzemben: 150mA)

24VDC táplálás esetén a maximális üzemi áram 110mA. (Készenléti üzemben: 90mA)

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr914885212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása