Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

DCIM - Diesel generátor felügyelete esettanulmány 1

Az esettanulmányokban hasznos ötleteket szeretnék megosztani, melyek a gyakorlatban hasznosak lehetnek géptermi felügyeleti rendszerek beállításánál, telepítésénél. 

 

A következő esetben a kisegítő áramforrásokkal (Diesel aggregátorok felügyeleti rendszerbe illesztése) kapcsolatos paraméterek beállításával kapcsolatban osztanék meg néhány megoldást.

diesel_power_path.png

Az energia ellátási séma egy adatközpontban gyakran egy átkapcsoló automatika (ATS) rendszeren keresztül van vezérelve. A legegyszerűbb megoldás, amikor a feszültség viszonyok vizsgálatát egy átkapcsoló automatika végzi, mely a beállításainak figyelembevételével dönti el, hogy mikor melyik betáplálási irányt válassza a rendszer. Ha szükséges akkor indítja távindító jel segítségével a telepített aggregátor berendezést. 

 

Az energia ellátási séma szempontjából érdemes figyelembe venni, a telepített szünetmentes berendezés (UPS) paramétereit. Mekkora áthidalási idővel rendelkezik? Milyen mértékben tudja kiszabályozni a hálózat ingadozását? Ezek fontos paraméterek, hogy nehogy előálljon az az eset, hogy az aggregátort még nem indítja az ATS berendezés, de az UPS berendezés már akkumulátorról üzemel. Az alábbi feladatnál ezen paraméterek beállítása megfelelő. Nézzük meg, hogy milyen paraméterek figyelésére érdemes odafigyelni a felügyeleti rendszer telepítésénél.

 

Nézzük az esettanulmányt erre az energia sémára vetítve: 

 

Áramszünetnél diesel indulása 1 perc után meg kell, hogy történjen a beállításokat figyelembe véve. 2 perc után az ups üzenetet küld, hogy akkumulátoros üzemmódban működik. 

 

Milyen problémák lehetnek ilyenkor?

 

1. Nem működik a diesel generátor.

  • Figyelni a diesel generátor automata állapotát. 

A legtöbb diesel generátor vezérlőnél AUTO és MANUAL nyomógomb megtalálható. Ennek az állapotának a figyelése hasznos funkció. Az aggregátor mint készenléti eszköz, tehát nem folyamatos üzemű berendezés egy adatközpontnál. Abban az esetben szoktak indulni, amikor a villamos energiaellátás normál iránya (áramszolgáltatói energiaellátás) nem működőképes. Ez bekövetkezhet, a betápláló kábel nyomvonalának sérülésekor, hibájakor, vagy a központi áramellátásban keletkezett valamely hiba következtében bekövetkezett hiba eseményeként. 

 

A diesel generátoroknál heti rendszerességgel szoktak teszt indítást végezni, melynek során meggyőződnek a generátor működőképességéről. Indító akkumulátorok, téli időszakban előfűtés működő képességéről, üzemanyag ellátó rendszer működéséről és egyéb a generátor indulásával kapcsolatos rendszer megfelelő állapotáról. Olaj szint, vízszint figyelése a legtöbb esetben a beépített nyomásmérő gombák, szintmérő gombák figyelésével oldják meg a generátor gyártók. Ezek állapotának változásáról gyűjtött hiba jelzést adhat figyelmeztetést a felügyeletet ellátó személyzet részére. SNMP vagy MODBUS kommunikációs képességgel rendelkező eszköz esetében hiba specifikus jelzést is küldhetnek a felügyeleti személyzetnek. 

 

A hosszú bevezető után visszatérnék az AUTO állapot figyelésére a DCIM megoldásoknál. 

A heti indításnál találkoztam már olyan esettel, amikor a kezelő személyzet, vagy a karbantartást végző személyek MANUAL állapotban hagyták a diesel generátort. Ilyen esetben a generátor egy áramszünet esetén csak kézzel indítható. Tehát nem az előre beállított késleltetések és hálózat figyelési paraméterek alapján indul. 

 

Ezért célszerű létrehozni egy külön állapot figyelést beállítani a generátor vezérlő AUTOMATA állapotának figyelésére. Ha bárki más állapotban hagyja a generátor vezérlő egységet mint automata állapot a rendszer a beállított értesítési szabályoknak megfelelően értesíti a megfelelő embereket, szervezeti egységeket. 

 

A felügyeleti rendszer ilyen jellegű beállításánál a kikapcsolt állapot is ugyanolyan esemény, mintha a rendszer manuális állapotban lenne. 

 

2. Az aggregátor elindult és terhelhető állapotba kerül, de nem jut el a megtermelt villamos energia az UPS berendezéshez.

 

Ebben az esetben a legtöbbször az energia ellátási útvonalon kell keresni a megoldást. Jó pár esettel találkoztam, ahol egy megszakító hibájából nem jutott el a villamos energia az UPS berendezéshez. Ennek következtében olyan eset is előfordult, hogy a hiba felderítése olyan sok időt vett igénybe, hogy a szünetmentes berendezés lemerült és ezért nem tervezett leállás következett be.  

Ezeknek a meghibásodásoknak a gyors felderítésre szokás a megszakítók állapotának monitorozásának kiépítése. Ezt nagyon egyszerű megoldani. A megszakítókba beépíthető segéd érintkezők bekötése a felügyeleti rendszerbe könnyen felügyelhetővé teszi ezeket a kommunikációval nem rendelkező védelmi készülékeket. A be és kikapcsolt állapot mellett bizonyos esetekben a védelmi kioldást is érdemes monitorozni. 

Összegzésképpen elmondható, hogy a villamos energia eljutásának útvonalán elhelyezett aktív eszközöket érdemes a felügyeleti rendszerbe bekötni. 

  • Diesel aggregátor paramétereinek monitorozása. 
  • Megszakítók monitorozása a diesel aggregátor és a szünetmentes berendezés között. 

Diesel megszakító (GCB), UPS bemeneti megszakító, Diesel jogos elosztó sínrendszer megszakítói, túlfeszültség védelmek állapotának felügyelete, stb. 

  • Feszültségek monitorozása a különböző sínszakaszokon. 

Diesel jogos sínrendszer, UPS berendezés méréseinek felhasználásával a betápláló feszültség meglétét. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr2914857544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása