Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Automatikus szünet nélküli betáplálás váltás IT eszközökhöz (ATS)

Sokszor találkozni géptermi környezet a redundancia növelésének kérdésekor, hogy mit csináljanak azon eszközökkel, melyek csak egy tápegységgel, egy betáplálási ponttal rendelkeznek. Jellemzően ezek hálózati eszközök (switchek, routerek), de előfordulnak szerverek is melyek kialakítása csak egyoldalú (single) táplálásra lettek kialakítva. 

ATS berendezés segíthet két tápirány megvalósításában, ha a berendezés gyárilag nincsen felkészítve erre. 

Az ATS (Automatic Transfer Switch) azon tulajdonsága nagyon hasznos ebben az esetben, hogy szünet nélkül képes átváltani a két betáplálási pont között. (A és B irányú elektromos betáplálás szünet nélküli transzferálása a kimeneti fogyasztók részére.) 

apc_ats_front_2.JPG

Az APC AP4421 készüléke erre a célra lett kifejlesztve. Beépített menedzsment kártyán keresztül beköthető a géptermi felügyeleti rendszerbe, így teljes körűen felügyelhetjük a csatlakoztatott eszközök áramútjának felügyeletét. 

Ezen eszközzel könnyen megoldható, hogy az egyik betáplálás (A tápirány) szünetmentes tápegységre kötjük, a másik tápirányt (B tápirány) hálózati energiaellátásra csatlakoztatjuk. Egy esetleges áramszünet esetén a B tápirányon az UPS továbbra is ellátja energiával az IT eszközt. Ha valamilyen meghibásodás miatt a szünetmentes áramforrás energia ellátásában támadna probléma, akkor sem kell izgulnunk hiszen az átkapcsoló automatika automatikus átkapcsol. 

apc_ats_rear.jpg

Energiaellátási problémánknál egyedül az IT eszközbe (szerver, switch, router, stb.) épített tápegység hibája kell számolnunk. Hiszen a beépített tápegység hibáját ezzel az eszközzel nem tudjuk kiszűrni. 

Az automatikus átkapcsoló eszközök nagyobb teljesítményekben is elérhetőek, a legtöbb szünetmentes gyártó cégnél, így a redundancia képzésében hatékonyan tudnak részt venni.

A beépített árammérő segítségével figyelmeztető szintet állíthatunk be, melynek segítségével a nem tervezett leállások számát csökkenthetjük. Sokszor előfordul, hogy nem figyelik a géptermi operátorok az egyes leágazásokra csatlakoztatott eszközök terhelési szintjeit erősáramú oldalon. Ez azért okozhat leállást, mert egy túlterhelés esetén lekapcsolhat valamely betáplálási pont előtti kismegszakító, túlterhelődhet az UPS berendezés, melegedhetnek a kábelek csatlakozó pontjai. Ezért kiemelten fontos, hogy az energiaellátási rendszert is teljes egészében vizsgáljuk a géptermi környezetekben. 

Mindig figyeljünk az energiaellátási útvonalakra és ezen rendszerek megfelelő kialakítására.

Meglévő mérőeszközöket használjuk fel géptermi felügyeleti rendszereinkben. Egyszerű táblaműszerek mérési eredményeit is felhasználjuk riasztási értékek konfigurálására. 

Automatikus betáplálási irányok váltásása az APC AP4423 ATS berendezése is tökéletesen alkalmas. A jelen cikkben bemutatott APC AP4421 10 amper rendszer teljesítménnyel rendelkezik. A másik cikkben bemutatott APC AP4421 ATS berendezés legtöbb paraméterében megegyezik a jelen ATS berendezéssel a különbség, hogy a rendszer teljesítmény 16 amper. A linkelt cikkben a mellékelt képeken jobban áttekinthető a beépített web szerveren elérhető funkciók grafikai megjelenítése.

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr6714905702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása