Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Schneider Electric IT Advisor hatásanalízis és klíma eszköz virtuális kikapcsolásának vizsgálata digitális géptermi modellben

Az adatközponti modellező szoftver egyik hasznos funkciója az úgynevezett hatásanalízis (Impact analysis). A gépterem felépített és működőképes modell segítségével képes meghatározni, hogy bizonyos rendszer hibák, szolgáltatás kiesése milyen szinten befolyásolja a gépterem teljesítményét, működőképességét.

Az IT Advisor impact analysis funkciója segítségével meghatározható, hogy egy PDU, vagy UPS berendezés lekapcsolása milyen szinten érinti a teljes infrastruktúrát. Ez sokszor hasznos lehet, hiszen van, amikor arra gondolunk ilyen esetben, hogy sérül az energiaellátás. Ez is igazi is, de olyan eszközök is lehetnek, amelyeknek megszűnik az energiaellátása és ezáltal kiesik, megáll a szolgáltatás. Sokszor nem gondolunk egy megelőző karbantartás során arra, hogy attól, hogy az adott rack szekrény rendelkezik villamos betáplálással, de az eszközök hálózati elérése kimaradhat, hiszen más szekrényekben elhelyezett hálózati kapcsolatokon keresztül van felépítve a kommunikáció. A modell ebben erős, hogy összetetten vizsgálja az egész adatközponti működést és segít a szolgáltatások működésének fenntartásában, hiszen a leállások nagy részében emberi mulasztásra vezethető vissza a szolgáltatás kiesése.

it_advisor_impact_analysis_1.png

Az adatközpont területén a hatásvizsgálatot alkalmazhatjuk a hűtési területre is. Vizsgálva ezzel a különböző vészhelyzeti szcenáriókat, amikor meghibásodik egy vagy több klíma berendezés.

Az adatközponti hűtési rendszerben a másik vizsgálati módszer melyet az IT Advisor segítségével elvégezhetünk, az egyes klíma berendezések kikapcsolása és vizsgálata. Vizuális formában is vizsgálhatjuk milyen hatással vannak az adatközpontunkra ezen behatások. Vizuális formában vizsgálhatjuk a padlónyomás, levegő áramlásának és a kalkulált hőmérsékleti képeket 3D nézetben.

A szimulációk az adatközponti modell pontosságától is függ. Azt fontos figyelem bevenni, hogy az IT advisor rendszer mindig a legjobb kiépítés (best practice) alkalmazásával számol. Az adatközponti modellben megfelelően felépített villamos csatlakozások, informatikai csatlakozások, eszköz elhelyezések mind hatással vannak a modell működésére.

A hűtéssel kapcsolatos hatás vizsgálatokra az adatközpont álpadló kiépítése és a felette található rendszerek is kihatással van, így például az is, hogy az álpadló milyen jellegű perforációval rendelkezik bizonyos helyeken. A modell a szimulációhoz kalkulált értékeket használ vagy a helyiségben elhelyezett hőszenzorokat. A szoftverben meghatározott és folyamatosan fejlesztett algoritmusok határozzák meg a szimuláció működését. Ezért fontos, hogy miden elhelyezett eszköz megfelelően legyen konfigurálva melyeket elhelyezzünk a genetikai könyvtárból.

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr7116578708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása