Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

DCIM - Diesel generátor felügyelete esettanulmány 2

Előző részben beszéltünk már a generátorok energia ellátási útvonalának felügyeletbe integrálásának kérdéseiről.

Ebben a cikkben nézzük meg, hogy a készenléti generátorok felügyeleti rendszerbe integrálásánál, milyen paraméterek figyelése lehet hasznos adatközpontot üzemeltető személyzetnek.

A diesel generátorok vezérlőjének automata (AUTO) állapotának felügyeletéről már beszéltünk. Ilyenkor a vezérlő a nem megfelelő üzemállapot miatt, nem képes elindítani a generátort automatikusan.

generator_dcim_software.jpg

Két fajta felügyeleti megoldás a legelterjedtebb a gyakorlatban.

 

A generátor vezérlő nem rendelkezik kommunikációs modullal, vagy funkcióval. 

 

Ilyenkor a távjelzések tovább juttatása a felügyeleti rendszerben száraz kontaktus jelzések felhasználásával történik.

 

 A generátor vezérlő rendelkezik kommunikációs képességgel. 

MODBUS vagy SNMP kommunikáció képességet jelent az esetek nagy részben. 

Az első esetben a vezérlő funkciója szab a legtöbbször határt. Tehát, hogy mennyi relés kimenettel rendelkezik, melyen keresztül jelzéseket lehet kinyerni a vezérlőből.


Leggyakoribb száraz kontaktus jelzések, melyeket a diesel vezérlőkből ki szoktunk nyerni:

  • Gyűjtött hiba jelzés. 

Generátorral kapcsolatos bármilyen hiba jellege gyűjtött hibajelzésként jelenik meg a felügyeletben. A pontosabb hiba kiderítéséhez általában szakszerviz jelenléte szükséges. Az ő segítségükkel lehet az esetek nagy részében a pontosabb hibát behatárolni. 

  • Üzemanyag szint állapotának lekérdezése. 

A generátorok működéséhez az egyik fontos elem a megfelelő üzemanyag ellátás. Helyszíne és felhasználási jellege határozza meg, de érdemes több szintet figyelni. Például 30% üzemanyag szintnél alacsony üzemanyag jelzést jelez a felügyeleti rendszer.  Ekkor elegendő idő ll rendelkezésre az üzemeltetést ellátó személyzet részére, hogy pótolja a hiányzó mennyiséget a biztonságos üzemhez. Ha az üzemanyag szint tovább csökken, például 10% alá esik, akkor érdemes egy kritikus jelzéssel ellátott üzenetet küldeni egy bővített felhasználói csoportnak. Ezáltal többen értesülhetnek arról, hogy a biztonságos további üzem veszélybe kerülhet, ha nem történik azonnali beavatkozás. 

 

Általában a száraz kontaktus jelzéseknél ezt a két témakört szoktuk kialakítani. Ha rendelkezik a vezérlő valamilyen kommunikációs modullal (SNMP, MODBUS) akkor lehetőségeink sokkal sokoldalúbbak. 

 

Ezt az esetet dolgoztuk fel az előző cikkben is, ahol a generátorok automata állapotának figyeléséről beszéltünk. Részletesebb hiba listához juthatunk hozzá a vezérlő berendezésből kinyerve. Mely segítheti a gyorsabb hibajavítást és beavatkozást. A szakszerviz értesítéséhez is többlet információkkal rendelkezhetünk. Részletesebb üzemanyag szint figyelési rendszert alakíthatunk ki. A vezérlő funkcióinak figyelembevételével cselekvési utasításokat is adhatunk a megjegyzés rovathoz. Ahol a kezelő személyzet részletesebb információkkal rendelkezhet. Az üzemanyag szintjelzéses példánál maradva, például nem csak az alacsony üzemanyag szint jelzés kerül kiküldésre, hanem a megjegyzés rovatba például be lehet írni, hogy a karbantartó személyzet kezdje el a diesel aggregátor tartályának feltöltését. 

  • Részletes mérési eredményeket is rögzíthetünk, így képesek leszünk később riportokat készíteni például, hogy milyen volt a generátor kihasználtsága. 
  • Mennyi energiát termelt a berendezés? 
  • Mennyi időt működött éves, havi leosztásban vagy bármilyen választott intervallumban a generátor? 
  • A példákat a mért és gyűjtött szenzor adatok sokasága határolja be a legtöbb esetben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr1114857550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása