Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Data Center Infrastruktúra Menedzsment (DCIM) leggyakoribb résztvevői

Az adatközponti infrastruktúra legegyszerűbb megértéséhez gondoljuk csak végig mire van szüksége szervereinknek a biztonságos működéshez. Először is villamos energiára mely a megfelelően biztonságos és szabályozott energiát biztosítja IT eszközeinknek. 

dcim_example.jpg

Ilyenkor szembesülünk a következő problémával, mely a fokozott hőtermelése az IT eszközöknek. A megnövekedett hőmérsékletet le kell csökkentenünk IT eszközeink hosszú távú működésének megőrzése érdekében. Ez az legtöbb gépterem esetében 20 fok körüli hőmérsékletet jelenet. 

Az adatközponti infrastruktúra rendkívül összetett a nagyobb géptermek esetében, hiszen egy mesterséges szabályozott környezetet próbálunk fenntartani.

A Data Center Infrastructure Management (Data Center Infrastruktúra Menedzsment) szavakból keletkezett a DCIM mozaik szó, mely a biztonságos adatközponti környezet felügyeletével foglalkozik. 

Senki nem szereti a váratlan, tervezetlen leállásokat, szolgáltatás kieséseket. Ennek megakadályozására számos szoftveres megoldás létezik, melyek segítségével felügyeletünk alá vonhatjuk a teljes infrastruktúrát. 

A leggyakrabban felügyelt eszközök melyek előfordulnak az infrastruktúra felügyeleti rendszerek kialakításánál: 

Energiaellátás 

  • Megszakítók (Switch gears)
  • Túlfeszültség védelmek
  • Feszültség figyelő relék
  • PDU (Power Distribution Unit) 
  • Betáplálási pontok (trafók, középfeszültségű elosztók, vezérlők) 
  • Alternatív energiaellátási útvonalak (Diesel generátor a leggyakrabban alkalmazott megoldás)
  • Tábla műszerek, leágazások mérése
  • Teljes energiaellátási útvonalak felügyelete

Hűtés

  • Folyadékhűtők
  • Klímák (Computer Room Air Conditioner (CRAC) és sorhűtők)
  • Szellőző gépek 
  • Hőmérséklet mérések
  • Páratartalom mérések

Szenzorok

  • Vízbetörés érzékelés (pontszerű vízbetörés vagy nagyobb területet lefedő vízérzékelő szenzorok) 
  • Tűzjelző rendszerek (Esetek nagy részében külső tűzjelző rendszerek relés kimenetét használjuk fel.)
  • Behatolás jelző rendszerek felügyelete (rack szintű beléptető rendszerek, kamerás megfigyelő rendszere, külön telepített beléptető rendszer kontaktus jelzéseinek felügyeleti rendszerbe átjelzése)

Biztonság

  • Videó megfigyelő rendszerek
  • Beléptetés, jogosultság kezelés (Fizikai elhatárolás)
  • Rack szekrények beléptető kártyás nyitásának kezelése

Mint a fenti felsorolásból is látható rengeteg mérési adat és szenzor érték jelenik a felügyeleti rendszerben. Ezek beállítás és konfigurálása körültekintést igényel. 

Az adatközponti rendszerekben a redundancia képzés miatt, a rendszerek hibájának kihatása fokozott az infrastruktúra többi elemére nézve. 

Néhány példa a könnyebb megértés érdekében:

  • Kétoldalú UPS (szünetmentes áramforrás) betáplálás esetén mind a két oldali (A és B oldali) áramkörnek képesnek kell lennie ellátni a egyenként a teljes csatlakoztatott IT fogyasztói hálózatot. Több esetben lehet találkozni túlterhelt rendszerekkel. A komolyabb felügyeleti rendszerekben a teljes energia ellátási útvonal felügyelete megoldható. A fenti példából okulva, beállítható az UPS berendezés terhelhetősége. Fogyasztás mérők és mérésre alkalmas PDU (Power Distribution Unit) egységek határértékének figyelésével, pontosan tudhatjuk meddig lehet terhelni az adott rack szekrényre csatlakoztatott energiahálózatot, a szerverek és IT eszközök teljesítményfelvételét figyelembe véve. 
  • Hűtési rendszereknél redundancia képzés ugyanúgy fontos. Ha meghibásodik egy klíma berendezés, akkor a maradék klíma berendezés fokozottabb terhelésnek van kitéve. Ha nem megfelelő a gépterem kialakítása, akkor ez a megnövekedett hőterhelés a meglévő klímák leállásához vagy nem hatékony hűtéshez vezethetnek. 

A példák sorát nagyon sokáig lehetne folytatni, de talán ebből a rövid összefoglalóból is látható milyen fontos és kritikus a géptermi felügyelet megfelelő kialakítása a kritikus infrastruktúra védelme érdekében. Mely csökkentheti a nem tervezett leállások számát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr1714887910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása