Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Schneider Data Center Expert felügyelet MODBUS DDF eszköz azonosítás

MODBUS lekérdezésnél a gyártói adatok lekérdezése, azonosítása nem olyan hatékony általában mint az SNMP lekérdezéseknél. Az eszközök beazonosítása kissé nehézkessé válik, hiszen az eszköz nevénél egy IP cím és Slave ID szerepel. 

Például: 192.168.160.69 - Slave 1 név szerepel egy Diesel aggregátor nevénél, több különböző eszköz felfűzése után egy adott MODBUS gateway-re látható, hogy eléggé nehéz lesz beazonosítani az adott eszközt. 

Több eszköz példájával élve 3 darab generátor és fogyasztásmérők listája látható ugyanarra a MODBUS gateway-re felfűzve. 

  • 192.168.160.69 - Slave 1  Type Generator 
  • 192.168.160.69 - Slave 2  Type Generator 
  • 192.168.160.69 - Slave 3  Type Power Meter
  • 192.168.160.69 - Slave 4  Type Power Meter 
  • 192.168.160.69 - Slave 5  Type Power Meter
  • 192.168.160.69 - Slave 6  Type Power Meter
  • 192.168.160.69 - Slave 7  Type Generator 
  • 192.168.160.69 - Slave 8  Type Power Meter
  • 192.168.160.69 - Slave 9  Type Power Meter

 

Ezen példából is láthatóak, hogy több eszköznél nehézkessé válik a konkrét hibahely beazonosítása. Létezik a Data Center Expert Custom Property Key nevű funkciója, melynek segítségével egyedi oszlopokat adhatunk Device View menü rendszeréhez. Ennek segítségével adhatunk külön elnevezéseket jeleníthetünk meg. Hátránya ennek a módszernek, hogy az SNMP és NetBotz rendszerek esetében is fel kell vennünk ezen elnevezéseket. Események riasztásánál sem jelenik meg a külön beállított elnevezések. 

A DCE rendszer két típusú lekérdezést támogat:

  • SNMP
  • MODBUS

Kommunikációs protokollok számos infrastruktúrában részt vevő eszköz felügyeletét teszik lehetővé. A MODBUS kommunikációs képesség előnye néhány gyártóhoz képest, hogy ipari eszközök lekérdezését is lehetővé teszi. Ennek köszönhetően lehetővé válik műszerek mérési eredményének rögzítése, különböző MODBUS kommunikációs eszközök felügyelete. (Generátorok, klímák, légkezelők, táblaműszerek, ipari átkapcsolóautomatikák, számos berendezés melyek szabványos MODBUS kommunikációval rendelkeznek)

A DDF fájlok szerkesztésével megoldható, hogy megjelenjenek a gyártó, szériaszám, helység, kapcsolat tartó személy adatai.

original_modbus_ddf_header.JPG

modified_modbus_ddf_header.JPG 

A megoldás lényege, hogy minden egyes MODBUS eszközhöz külön DDF fájlt kell készíteni melynek fejlécében megadjuk a megfelelő eszköz azonosítókat. Az elkészült egyedi címkézéssel ellátott fejléceket felhasználva feltöltjük őket a DCE rendszerbe. Ilyenkor a DDF listában is egyedi azonosítókat láthatunk. 

Eredeti megjelenés

original_ddf_list_name.JPG

Módosított név

modified_ddf_list_name.JPG

Eszköz felvételénél figyeljünk, hogy mindig a megfelelő SLAVE címhez a megfelelő DDF fájlt használjuk fel. 

modbus_discovery.JPG

A fenti példa egy Generátor MODBUS kommunikációs protokollon keresztüli csatlakoztatását szemlélteti. 

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr5114886938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása