Data Center Expert

Adatközpont, szerverszoba, rack helyiségek felügyeleti rendszerei. Data Center Infrastruktúra Menedzsment. (DCIM) Adatközpontokhoz kapcsolódó eszközök, felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, PLC vezérlők.

Hogyan ellenőrizzük, hogy DDF fájlunk megfelelő-e géptermünk monitorozására?

Előfordul, hogy az elkészült definíciós fájl nem megfelelő számunkra. Pontatlan mérési eredmények kiolvasását, státusz állapot lekérdezéseket tartalmazhat. A DDF fájlt készítő éles környezetben nem tudja tesztelni a legtöbb esetben az egyénileg készült definíciós fájlt. Természetesen itt is előfordulhatnak emberi hibák, mind a definíciós fájl készítője, mind a készülék gyártó leírásában. 

Nézzünk néhány gyakorlati tapasztalatot, melyekből könnyen le tudjuk szűrni, hogy a Data Center Expert számára készült DDF fájl jól működik-e? 

Miután felvettük az adott eszközt a felügyeleti rendszerünkbe, ellenőrizzük milyen adatokat, mérési értékeket gyűjt a rendszerünk. 

data_cenetr_expert_ddf_correction_1.png

data_center_link_status.PNG

Ha a fenti ablakkal találkozzunk, ahol csak a link státusz jelenik meg, akkor nagy valószínűséggel nem megfelelő DDF fájlt használunk, vagy hibás definíciós fájlt használunk. 

Ilyenkor nem gyűjt semmilyen mérési adatot a rendszerünk a csatlakoztatott eszközről, incidensek kivizsgálásánál nem tudunk riportokat generálni ezen eszköz paramétereit figyelembe véve, mely megnehezítheti a pontos kivizsgálás, felderítést. 

A következő elforduló eset amikor nem megfelelő az értékek kiolvasása. A legtöbb esetben a hiba vagy kódolási (elírási hiba a DDF fájlban), vagy rossz gyártói leírás. Ezeket viszonylag könnyű javítani a valós mérési értékek ismeretében. A lenti példán látható, hogy a tizedes vesző hiánya a probléma. 

data_cenetr_expert_ddf_wrong_data_reading.png

 

data_center_expert_voltage_reading_ddf_error.png

Az előforduló DDF hibák egyike az alábbi eset, amikor a mérési adatok között jelenik meg a státusz állapotok. Ezzel az a probléma, hogy a Data Center Expert rendszer kialakításában külön "szekció" van a hibák kezelésére. Egyszerűen fogalmazva, ha valamilyen hiba esemény következik be, akkor azt a rendszer megjeleníti az aktív hiba listában és a beállított eszkalációs folyamatoknak megfelelően kiértesíti a megfelelő személyeket, rendszereket. Ha a DDF fájl kódolása az alábbi példa szerint van megoldva, akkor ezekről az eseményekről nem fog a rendszer jelentést küldeni. Nem lehet őket külön egyénileg konfigurálni, vagy külön riasztási eseményeket hozzá rendelni. 


data_center_expert_ddf_alerts_error_1.PNG

 

Az adott eszköz DDF fájlban kódolt riasztási eseményeit egyszerű ellenőrizni, a navigációs felső menüben az Alarm Configuration menüre kattintva, kiválasztjuk a vizsgálandó berendezést a navigációs ablakban a Device Alarm Configurations menüelemben máris láthatjuk milyen riasztási eseményekről tud üzenetet küldeni számunkra a rendszer. 

data_center_expert_alarm_configuration_ddf_checking.JPG

 

 

A gyakorlati életben a Data Center Expert által használt DDF fájloknál ezen mérési paraméterekre érdemes figyelni. Hosszabb távú riportok készítésénél ezen mérési eredmények pontossága kiemelten fontos, nem csak a mindennapi géptermi üzemeltetési munka során. 

Összességben elmondható, hogy a DDF fájlokat sokan használják tesztelik, így folyamatos ellenőrzésen és korrekciókon esnek át.

Ha hibát tapasztalunk valamely mérési eredménynél érdemes ellenőrizni, hogy nincsen-e újabb verzió a DDF fájlból. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dcim.blog.hu/api/trackback/id/tr3614891304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Data Center Expert

Adatközpontok működtetéséhez szükséges kritikus erőforrások figyelése, felügyelete.

NOVÁK GÁBOR - Data Center Expert

Adatközpontokban elhelyezett központi felügyeleti rendszerekkel is foglalkozom. A kritikus infrastruktúra felügyeletére alkalmas eszközök bemutatása céljából hoztam létre ezt a blogot. Ezen rendszerekhez kacsolódó megoldásokról, eszközökről közérthetően. Felügyeleti szoftverek, diesel vezérlők, egyedi megoldások.

Schneider University

Érdeklődési kör: DCIM (Data Center Infrastructure Monitoring

süti beállítások módosítása